Автор Тема: Къде отглеждаме нашите кактуси и сукуленти:На открито,оранжерия,балкон и др.  (Прочетена 75051 пъти)

0 Потребители и 3 Гости преглежда(т) тази тема.

Неактивен kalinaalena

• Потребител на Кактус БГ
  • Публикации: 1017
  • Activity:
    0%
( но никога пълно слънце през целият ден по средата на градината)
Защо?Феровците ми както и някои други видове се пекаха цяло лято по средата на градината.Не мисля, че им беше зле.По-опасно ( от прегаряне) стана през септември, тогава някои ги закривах и то да ги предпазя от следобедното западно слънце.

Неактивен scleri

• Публикации: 1138
  • Activity:
    0%

На пръв поглед Калинчето е права. Никой не прави сянка на феровците в родните им местообитания. Моята практика обаче ме кара да се съглася напълно със Schmidt. Трънчетата ми се чувстват и растат най-добре когато слънцето ги грее до обяд, или малко повече. В най-горещите часове от два до четири след обяд / по лятното часово време / е по-добре да са на сенчица. Дали след това слънцето ще ги огрее пак или не не оказва кой знае какво значение. Изложени на пълно слънце оцеляват. Когато са подготвени добре не се стига до изгаряния, но растат по-бавно, и лятната им стагнация е по-продължителна. Обяснявам си го с факта че повечето им жизнени процеси са най-активни при температури около трийсет градуса, като това около означава по-скоро малко под, отколкото над трийсет градуса.
Така че и според мен навеса е много по-добър от оранжерията когато става дума за сезонно съоръжение. Ако оранжерията се ползва целогодишно, и зимата кактусите не се прибират в къщи естествено че е за предпочитане пред навеса. Има разбира се и много лесни начини една оранжерия да се превърне в навес когато трябва.

Неактивен Schmidt

• Публикации: 335
  • Activity:
    0%
Цитат oт : kalinaalena   (Защо?.......)

Склери сподели някои от причините с които съм съгласен и аз.  Защото съм пробвал всякакви изложения включително и на пълно целодневно слънце .Пробвай и ще видиш разликата. Кактусите се чувстват отлично на юг, югоизток.За съжаление аз съм на западно изложение (най-лошото ,като изключим северното разбира се) и правя големи гимнастики за да бъдат добре нещата.Повече от 7-8 часа слънце не са ти необходими за оптимални резултати.Има хора които ги пържат по цял ден-14-15часа  и резултатите им не са много добри.Растенията стагнират, освен че изгарят получават и  този уж" готин "червен тен, който се дължи на прекомерното  слънце.Прираста е по-малък, растенията се сбръчкват и се вижда, че изнемогват. Някои от по-малките растения направо изгарят фатално.Да не говорим, че засадени в бедни почви те растат само на бодли ,но като цяло прираста е много малък. Не съм толкова жесток и не целя на всяка цена да измъчвам растенията  ,като им създавам  екстремни  условия за уцеляване.
За мен оранжерията никога не е била цел.Аз не съм производител и нямам такава нужда.Търся естетиката от красотата на растенията, съчетани с  хубави саксии , добре подредени и аранжирани на  огромна тераса с подходящо изложение -това ми е достатъчно.И за финал искам да кажа че за толкова много години през ръцете са ми минали стотици видове кактуси но с течение на годините виждаш, че с около 300 вида можеш да имаш една добре подбрана колекция .

Неактивен kalinaalena

• Публикации: 1017
  • Activity:
    0%
   Благодаря за отговорите, но опитът ми показва друго...много им е добре на кактусите под небето.
Трите феротата, които си цъфтят от години пак го направиха плюс двата латиспинуса за първи път.Ехиноцереусите направиха семена / не знам дали ще поникнат (think)/ и  детки, ехинофосулите се ободлиха повече.Мисля, че и ехинокактусите пораснаха повече, отколкото миналото лято.
   Опасно става, ако се заредят мрачни дъждовни дни, случва се и през лятото   понякога.
   Тези снимки са след нощен дъжд и ако не бяха некачествени, щеше да се види колко добре изглеждат бодилчетата.

Неактивен Valyo

• Публикации: 446
  • Activity:
    0%
Ми много добре си изглеждат хайванчетата. (y) Явно са си намерили мястото и са се адаптирали добре. Затова освен писания и теория, за всеки поотделно има П Р А К Т И К А. Тя показва всяка колекция къде се чувства най-добре. Понякога в противовес на всякакви писания и норми.
Valyo

Неактивен Schmidt

• Activity:
    0%
Цитат: от kalinaalena

Аз не говоря конкретно как се чувстват конкретно твойте тръни .Зашо се приемат нещата персонално?
Ако това е наистина  пълно слънце ,по  по 15 ч. на ден ,без никаква защита -без никаква сянка от дървета,треви или сграда -браво .Значи си уцелила десетката и микроклимата е уникален при теб.Съвпадение от много фактори.Обикновенно само край морето има такъв микроклимат, където не стагнират и не изгарят някои видове кактуси.Това е заради мекият климат, по-голямата влажност, постоянният вятър и по- ниските макс.температури лятото от тези във вътрешността на страната.Аз говоря  не само от моя опит а и това което съм виждал на други места в други колекции.Не цитирам никакви писания и теории на никой.И става въпрос  за  цялата колекция,а не само ферота и ехиноцереуси които нямат кой знае какъв проблем заедно с опунциите.За много други видове толкова  слънце би било пагубно.

Неактивен SPINY

• Публикации: 977
  • Activity:
    0%
Kalinaalena  (clap) великолепна колекция  (happy) Феротата и ехиноцереусите и на мен ми са фаворити. И понеже и аз имам известен опит с тяхното отглеждане при различни условия съм напълно съгласен , че те наистина показват пълния си разкош под откритото небе - директно слънце , директен дъжд и много вятър . Особено ехиноцереите. Разликата с тези гледани под найлон е огромна !    В родните си местообитания /виждали сте снимки в нета/ растат на пълно слънце и то не какво да е , а мексиканско / щатско слънце . В България такова силно слънце няма. Където и да отидете в Бг, нашето слънце не може да се сравни с тамошното. Затова точно за тези родове няма никаква , ама никаква опасност нашето нон-стоп слънчево изложение да им дойде в повече . То може да им навреди само ако няма достатъчно въздушна циркулация .
А иначе съм напълно съгласен с написаното от всички вас в темата. Както и че всеки род /вид кактуси си имат специфика в изискванията . Затова и според условията с които всеки разполага се вижда , че даден род расте по-добре , друг не толкова , трети - въобще не му се отдава.........
Представете си какво би станало ако един аризонец си засади в ранчото до феротата и ецерите мелокактуси , лобивии , дискокактуси , гимнокалициуми.... До година - две ще си се радва май само на феротата и ецерите....  :) Но пък по тези ферота и ецери ние ще въздишаме  (rofl)
Така е. Когато под един покрив /навес/искаме да отглеждаме едва ли не всички кактуси на този свят компромисът е неизбежен. Усреднените и смекчени условия, които предоставяме водят и до подобни резултати. Но хубавото на кактусите е това , че и без да имаме екстремните им форми те пак са си прекрасни растения и ни правят щастливи  :)

Неактивен Schmidt

• Activity:
    0%
Не забравяйте ,че и в природата в хабитата голям брой кактуси умират именно от тотално изгаряне.Ферокактусите не правят изключение.Целта на  колекционерството е  това да ги опазим от тези екстремни условия.При мен изгарят заради изложението, но съм виждал колекции на открито на целодневно слънце, където също изгарят ферота, грузонита и всичко -без опунции.Не можем да сравняваме по този начин,какво било в хабитата....В хабитата също има южни склонове и всякакви съотношения на дозировка на слънце.Със сигурност тези, които имат някаква защита от слънцето имат по -голям шанс за оцеляване, особено в млада възраст ,докато се ободлят гъсто , за да се пазят сами от слънцето. Естествената защита в природата за кактусите са всякакви склонове, баири ,скали ,дървета ,храсти  и сухи треви ,които  спестяват някои час от безмилостното слънце. А у нас слънцето въобще не е за пренебрегване, нищо че не със същият висок UV индекс ,като в Америка.По тази логика ,като ще пресъздаваме 100% хабитатни условия, защо не засявате семената си директно в градината или на баира? За какво става въпрос въобще?

Неактивен 7george

• Герой на БЕК
  • Публикации: 2857
  • Activity:
    0.2%
  • Какторжник, по лесните видове
Така е, Здравко е прав. Повечето видове кактуси не растат на пълно, целодневно слънце, от това което съм гледал на хабитатни снимки. Много от тях са до скала, зад камъни, храсти, в тревата, под дървета, в сянката на други кактуси и т.н.т. А много от тия на пълно слънце изглеждат жалки и загиващи. Може би е най-добре човек да си разхвърля колекцията на различни места - според индивидуалните изисквания на всеки кактус - и вътре, и вънка, и по прозорците, и в парник. И колкото са повече, толкова повече компромиси с условията се налага да се правят. Пуста страст - все едно никой няма от всички разновидности... 
== Лятото идва! ==
Every day above ground is a great day!

Неактивен Schmidt

• Activity:
    0%
Благодаря за подкрепата Джорж! Не бих захапал темата така, ако не съм сигурен в това, което отстоявам като позиция!Вече почвам да си мисля , че каквото и да се публикува, винаги ще се намери някои да ти обясни ,че не си прав? Много странно ...Какъв е тоя напън, да отстояваш съмнителни твърдения  в които дори самият ти не си напълно убеден?  За мен темата е изчерпана.
Джорж ,твойто мнение, като човек който е бил на терен в хабитата е изключително ценно и достатъчно правдоподобно.

Неактивен 7george

• Герой на БЕК
  • Публикации: 2857
  • Activity:
    0.2%
  • Какторжник, по лесните видове
За разликите в хабитатните и колекционните условия може да се напише цяла книга, чак не ми се ще да го подхващам тоя въпрос. Щото няма да мога да го обхвана целия. Даже и да се чуства пракрасно един трън на пълно слънце в пустинята, той е един от малкото оцелели от неговия "набор". Но никой не му сменя мястото 2  пъти годишно, не го върти, охлажда го друг нощен вятър, друга роса, друг дъжд го вали, а корените му стигат до където си искат надълбоко в друга почва..  Е, който ги разбира тия неща, знае как да компенсира несъответстващите условия.
== Лятото идва! ==
Every day above ground is a great day!

Неактивен SPINY

• Публикации: 977
  • Activity:
    0%
Благодаря за подкрепата Джорж! Не бих захапал темата така, ако не съм сигурен в това, което отстоявам като позиция!Вече почвам да си мисля , че каквото и да се публикува, винаги ще се намери някои да ти обясни ,че не си прав? Много странно ...Какъв е тоя напън, да отстояваш съмнителни твърдения  в които дори самият ти не си напълно убеден?  За мен темата е изчерпана.
Джорж ,твойто мнение, като човек който е бил на терен в хабитата е изключително ценно и достатъчно правдоподобно.
Прав си бе Здравко. Как да не си прав. Да съм казвал някъде , че не си прав ? :)
Но освен универсалната рецепта , която предлагаш и с която аз съм напълно съгласен има още сигурно дузина не по-малко успешни начини за отглеждане на кактуси в Бг. То и това му е хубаво на нашето хоби , че всеки може да си намери неговия начин и да се кефи с трънчовците си  (nod)

Неактивен bricki

• Публикации: 444
  • Activity:
    0%
  • новобранец ;)
Май всички сте прави!  :D
Моя едногодишен опит...
всички тези на открито - слънце, дъжд (и проветриво на терасата)

тези на слънце, но с навес (заради поливането)

някои по-дребни на смесено :)

и астрофитумите на източен перваз

Убедих се, че слънцето убива неприспособените!!!
Но независимо от източника - феровци, ехиноцереи, корифанти, тело - нямаха загуби!
Тази година ще съм по-внимателен при подготовката за навън  (whew)
Местонахождение Видин  8)

Неактивен Schmidt

• Activity:
    0%
Да бе SPINY знам, че съм прав .За това и не спирам да пиша неща в които съм сигурен. И няма как да  мълча. В БГ  мога да замълча  само пред Рангел Пъков, които е най- компетентен и професионално подготвен в областта на нашето хоби.Научил съм достатъчно неща от него за 20 те години, откакто се познаваме.Отделно от това и моят личен опит и най -накрая, това което съм изчел. Аз не предлагам универсални рецепти.  Видял съм достатъчно колекции от което съм си направил изводите как се случват най-добре нещата.Не само за мен а по принцип. Който има желание ще усвои опита наготово, които  не иска си е негов проблем.Ще загуби ценни години в търсене на нещо ,което отдавна е проверено и е изпитано.И не съм съгласен ,че има дузина успешни методи.Когато  правиш нещо оптимално, няма как другите неща ,които правиш да са със същия оптимален ефект.Винаги има един метод, които е най-добрият.Дано всеки открие своя оптимален метод.
 Апропо :Тези кактуси,които гледаш на открито на баира от това, което виждам са доста защитени от пълното слънце.Имаш баир ,което означава ,че им пази сянка няколко часа.После виждам скали и камъни  зад тях които ги пазят със сигурност от слънце и вятър.Това не е целодневно слънце.

Неактивен scleri

• Публикации: 1138
  • Activity:
    0%
Тъй като е зима, и нямаме много теми за коментиране ще си позволя да подраскам в тази въпреки че едва ли ще кажа нещо ново и непознато.

Според мен Спини е прав че има дузина, и дори повече успешни методи. Прав е защото в нашата малка България имаме голямо разнообразие на природни дадености. За мен излагането на целодневно пълно слънце не е препоръчително защото Хасково е на 125 метра надморска височина. Лятото на плочките на южния ми балкон по обяд можеш да изпържиш яйце. Прането съхне за по-малко от час. Не мога да оставя на тези температури нищо. На двора на вилата където играе вятъра, и гората е зад гърба ми температурата е поне с десет градуса по-ниска / от плочките, а не от града като цяло / . Там мога да оставя на пълно слънце отделни по-възрастни и по-добре ободливени Фероси например. Мога да ги оставя но на тревата на двора, а не на каменната площадка пред вилата която също се напича здраво от слънцето. Точно заради това миниатюрната ми колекцийка на практика е разделена на три, а не е на едно место.  Копиапоите се оказа че се чувстват най-добре на терасата, но целодневно зад защитата на няколко слоя полиетилен, а не на пряко слънце. По-малките семеначета и основната част от колекцийката ми са на вилата, на верандата разположени така че слънце ги огрява до към един и половина, два часа на обяд и след това са на сянка. И тъй като слънцето огрява самата веранда неравномерно и кактусите са разположени така че едни се огряват до два часа, но други остават на сянка още в дванайсет на обяд. Няколко от дъртичките Фероси, Непортерии, Ехинокактуси и др. са на пълно слънце но в двора сред тревата.
Имам състудент от  Чепеларе / надморска височина 1200 метра / Там лятото ако стане над трийсет градуса си е направо събитие. В неговия двор могат да се гледат на целодневно слънце много повече видове, но не всички защото температурите може да са приемливи, но УВ лъчите пък са в доста по-високи дози от морското крайбрежие. Един кубински мелокактус който расте буквално на метри от океана вероятно няма да се чувства комфортно при тези условия.
Така че не препоръчвам на никой сляпо да следва съветите на който и да било, пък бил той и най-големия експерт от световна величина. Помните ли преди години как всички пишехме че Мелокактусите са много капризни и трудни за гледане защото искат по-топло зимуване. Е по онова време Мелокактуси не се срещаха във всяка колекция, и си приказвахме каквото сме чели в руските книжки. А за братята руснаци наистина е трудно да гледат Мелокактуси. Просто за техните условия е трудно. Оказа че се у нас не е чак толкова голям проблем.

Кактус БГ

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33