Автор Тема: Бодли  (Прочетена 315121 пъти)

0 Потребители и 5 Гости преглежда(т) тази тема.

Неактивен ilu6a

• Потребител на Кактус БГ
  • Публикации: 178
  • Activity:
    0%
Re: Бодли
« Отговор #900 -: Юни 02, 2015, 09:55:27 am »
но и моят като го изтъпаних на целодневно слънце се взе ръце и започна да прилича на родата си.
Имам три полицефалуса с големина от грахово до бобено зърно,добра идея ли е да ги изложа на следобедното слънце за лятото?

Неактивен scleri

• Публикации: 1138
  • Activity:
    0%
« Отговор #901 -: Юни 02, 2015, 11:56:15 am »
По добре недей. Ще направят бодли, но ще забавят развитието си. По-добрия вариант е слънце да ги грее до обяд поне още няколко години. Да станат с размер на едра маслина и тогава можеш да им предложиш пълно слънце. Полицефалусите растат интензивно / до колкото въобще това прилагателно може да се използва за тях / докато нощните температури са по-ниски. Тоест сега и малко на есен. Поливай ги по-честичко / но след като почвата изсъхне / докато на върха им има млади / светло червени / бодли. През лятото когато изпаднат в стагнация по- рядко.

Неактивен 7george

• Герой на БЕК
  • Публикации: 2859
  • Activity:
    0.4%
  • Какторжник, по лесните видове
« Отговор #902 -: Юни 05, 2015, 12:00:36 am »

Млади червени и после черни (P. nigrispinus) бодли. В саксия и вътре така да растат не съм ги виждал. Пу...
== Лятото идва! ==
Every day above ground is a great day!

Неактивен SPINY

• Публикации: 977
  • Activity:
    0%
« Отговор #903 -: Юли 06, 2015, 02:08:11 pm »
Цветен , млад хистриксов бодил  :)

Неактивен 7george

• Герой на БЕК
  • Публикации: 2859
  • Activity:
    0.4%
  • Какторжник, по лесните видове
« Отговор #904 -: Юли 13, 2015, 02:49:03 am »

Бодли след дъжд - E. russanthus.

Между другото - тоя красавец изгоря след изнасянето му навън напролет - предната повъпхност му е бяла, но не личи много от бодлите. И не щя да цъфне заради топлото зимно държане, явно.
« Последна редакция: Юли 13, 2015, 03:03:52 am от 7george »
== Лятото идва! ==
Every day above ground is a great day!

Неактивен kalinaalena

• Публикации: 1017
  • Activity:
    0%
« Отговор #905 -: Юли 13, 2015, 12:12:25 pm »

Мерси, Клеман!

Неактивен hindo

• Публикации: 603
  • Activity:
    0%
« Отговор #906 -: Юли 13, 2015, 10:09:24 pm »

gymnocalycium monvillei

Неактивен SPINY

• Публикации: 977
  • Activity:
    0%
« Отговор #907 -: Юли 14, 2015, 04:27:25 pm »
Все още малко , но перспективно феросче със закривено бодилче  :)

Неактивен scleri

• Activity:
    0%
« Отговор #908 -: Юли 14, 2015, 05:32:57 pm »
Тая тема ми е любима. Страшни куки, страшни саби, страшни шишове. Изобщо бодли за всеки вкус. Страшно ме кефи трънчето на Калинчето. Вида му - " Мерси Клеман" ми е непознат, но иначе трънчо е велик.
Айде аз да покажа един друг вид тръни. Малко по-мекички.

Austrocephalocereus estevesii.

Неактивен hindo

• Публикации: 603
  • Activity:
    0%
« Отговор #909 -: Юли 15, 2015, 04:58:55 pm »
бодли и пух

Неактивен NIKI

• Публикации: 452
  • Activity:
    0%
« Отговор #910 -: Юли 18, 2015, 12:27:07 pm »
     Eй така, просто бодли...

Неактивен Neli Maneva

• Публикации: 826
  • Activity:
    0%
  • бодливка
« Отговор #911 -: Юли 30, 2015, 08:44:14 am »
Ще се повторя за n-ти път, ама за мен най-прекрасното нещо са бодлите на кактуса, красят го целогодишно ... та и аз имам прираст в бодилите  :)

на такъв прираст не съм се и надявала, туй чедо на природата е по-бавно и от ацтекиум  :D

при този феро ме кефи контраста между синкаво-сивкаво и жълтият бодил  (rock)

на лобивия ферокс и поникват рога  (rofl)

първото ми грузони, семеначе от Радка Серафимова. Бях много разочарована като го получих, бях чела че трябва да има жълт пух по средата и релефни жълто-стъклени бодли, пък то горкото на нищо подобно не приличаше... е търпението ми се възнагради, ето го петънцето от пух и на живо бодлите му са разкошни, много обичам да ги пипам  (angel)

Неактивен scleri

• Activity:
    0%
« Отговор #912 -: Юли 30, 2015, 05:58:24 pm »
Глауцесценса е разкошен.  Усещам че още малко и ще ни го покажеш в другата тема дето се хвалим с цъфнали тръни.
Хубаво че подхващаш темата с пуха на грузонито. Абе голям проблем имам с тоя пух. Не знам защо при мен грузонито спира да прави бодли и минава на перушина.  Прежалих на два, три пъти някой лев и си купувах готови отгледани холандски грузонита. С бодли като ноктите на мечка гризли. Нося ги в къщи. Грижливо пресаждам. Внимателно адаптирам към нашенските условия, и след няколко седмици ги изтъпанчвам на пряко целодневно слънце. Само че вместо качествен бодил получавам перушина. За това ги махнах. Примирих се че това трънче не е залък за моята уста. За да ви демонстрирам проблема ще ви покажа едно късободливесто / подарък ми е от Босос / грузони. Ясно си личи в кой момент е дошло при мен. Вместо бодли само пух, и перушина.

Давайте съвет как да се преборя с тоя проблем.

Ей то е последното грузони на моята тераса :

Неактивен kle4o

• Публикации: 210
  • Activity:
    0%
« Отговор #913 -: Юли 30, 2015, 08:50:48 pm »
Здрасти, Scleri!
Според мен всяка промяна влияе в някаква посока.
Знаеш, че в последните години вземахме доста разнообразен материал от различни места.
От опит съм приел една ориентировъчна граница от две години. Ако до тогава не получа очаквания от мен растеж, значи подходът ми, или средата, която предлагам не са ОК.
Над 60% от новите винаги имат някакво влошаване, но пък поне половината от проблемните успявам/т да се адаптират качествено. Останалите, не... :x
За да разбера, чакам търпеливо и експериментирам с факторите на средата.
Тръпката да се гледат с успех в градски балконски условия е голяма, защото много неща зависят от нас.
По-трудно, но и по-интересно е отколкото под полиетилен, на открито и прочие.
Грузонито е доста капризна твар, противно на очакваното и прякото слънце без адаптация не е много желателно. Като пораснат стават по-държеливи.
От Рангел имам подарък един голям звяр - при мен е от 15 години. Братчетата му при Рангел са доста по-бодливи, новият прираст, не е жълт, а ярко жълто оранжев. Трепачи! Моят юнак е зад стъклопакет, но се представя добре - расте качествено, скоро чакам да цъфне и при моите условия - по-късно, но иначе ще гледам грузони само на снимка.
Моят съвет - харесай го какъвто е и изчакай. 

Неактивен scleri

• Activity:
    0%
« Отговор #914 -: Юли 30, 2015, 09:46:44 pm »
Прав си Клечо. Условията на терасата не могат да се сравняват с оранжерийните, но все пак на моята тераса при същите условия полицефалуса ми прави шест, седем сантиметрови бодли, феротата също, а грузонито вместо бодли прави пух. Нормално е върха му да е покрит с плътна стена от нови бодли, а при мен е пух. Любопитно ми е защо се получава така.

И като сме се заприказвали за грузонито. Дали някой е ходил скоро в с. Велика? Още преди петнайсетина години / от тогава не съм ходил там / сем. Серафимови имаха грузони почти метър в диаметър. Колко ли е пораснало до сега? 

Кактус БГ

« Отговор #914 -: Юли 30, 2015, 09:46:44 pm »

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33