http://forum.palmi.bg/viewtopic.php?f=99&t=1415 Това е моята оранжерия,в процес на изпълнение и е 6 на 3 метра,като тази пролет стана 12 на 3 метра.Само че разликата е че аз я ползвам за цитруси в земята.Ако админът прецени че постът не е на място нека да бъде изтрит,но ще е интересно може би за някой и мойто изпълнение на проекта.Поздрави от красиво Карлово-градът на Левски.
Евала, Райчо!
Я ни разкажи малко повече за отоплението през зимата? При нас още няма ясна посока в която да вървим, обмислям варианти за хибриден модел ток/соларен панел... 
Тази зима която мина/не лека,и много продължителна с минусови температури,използвах духалка с термо реле настроено ,горе долу да поддържа около нулата.аз понеже живея в града ,а вилата ми е между Карлово и Сопот,където баща ми е на пост, и се прибирах вечер,и така и така не останах поне една нощ да следя включва ли се духалката,та аз поне не съм я виждал работеща,но не съм и видял цяла зима да падне температурата под нулата.За разлика от един друг парник който е с найлон,там духалката духаше и грееше доста /заради което доста ток платих тази зима.И понеже реших да дублирам 6 метровата оранжерия,и тъй ще ми дойде поликарбоната на място си поръчах материял и за найлоновата,която до есента смятам да я направя.Имам метеостанцийка с 3 датчика с радио вълни до 100 метра ,и винаги съм в час в кой парник каква температура е в момента.Едно предупреждение от мен,трябва да се внимава много със слънцето,дори и в най студените зимни дни ,ако пекне някакво слънце ,вътре скоростно скачат температурите,а лятно време ако се забравят вратите за нула време ,може да стане ад и всичко да отиде на кино.Не е лошо да мислим за някакви отдушници с термо отваряне/при определена температура да почнат да се отварят ,и затварят автоматично при падане на същата./нещо на принципа на термоматите на котлите,има ги нещата хората са ги измислили.При мен нещата са по различни ,цитрусите издържат до минус 5,6,до като при кактусите ,не трябва да пада толкова.новата част я засадих с цитруси на студоустойчива подложка Понцирус трифоля,която придава поне още 2 градуса студоустойчивост на растенията,смятам да я направя експерементална за следващата зима да не ползвам отопление и да видя дали ще оцелеят цитрусите на тази подложка която устисква на минус 25 градуса.Иначе идеята ми беше на направя една система с компостно отопление,но не ми стихна времето миналата есен,не съм се отказал още.Имам приятел който го е виждал по чужбина това отопление,но те са по напред и само си поръчва компостният контейнер с определените киловати за неговата оранжерия и само си го прикачва с холендри към системата.Компоста гори 4 месеца,напълно достатъчно за мен да го заложа примерно декември ,до март,и да отвръща въздуха вътре.