El pistolero, прав си за липсата на съвременни търговски практики у много БГ фирми. В случая, LED осв. тела за които писах са правени по поръчка за улично осветление, фирмата която ги е произвела, не е производител на осветителни тела. Продали са 150 бр. и с това цялата им дейност в областта е приключила. Останали са им няколко бройки, захвърлени в един офис, на които попаднах, докато умувах с какви лампи да си правя люпилника. Няма информация за “лампата” както те я наричат, качена на сайт, нито data sheets в каквато и да е форма. Единствената информация която ми дадоха е типа на диодите и това че работят на ток близък до max. Видях в нет-а че имат мн. подходящ спектър и докарват по 1000 lm при ефективност 100 lm/W. Така че цялата информация която имам за това тяло ако някой се интересува е сл:
- мощност – около 40 W
- светлинен поток (luminous flux) – около 4000 lm
- размери – 48 х 15 х 5 см
- захранване – 220 в
Спектър и две снимки с недобро качество:

Споделих информацията във форума, тъй като гледам че има интерес към LED осветлението и даже се коментират източници на цени по 500 долара. За мен това тяло с този спектър и поток е по ефективно за един 60-см люпилник от напр. 3 лампи Т8 Grolux по 18 W с ефективност 60-70 lm/W. А като се включи цената на баласт, фасунги, рефлектори, скоби и главоболия, може би и цената му от 150 лв. е приемлива. На мен ми го дадоха като мостра и си правя люпилника за него. Ще ви държа в течение за резултатите. Ако някой се интересува може да се обади на инж. Борислав Борисов (София) на тел. 0882 709 426. Това е единствената търговска информация за “кое, какво и откъде” Поздрави...