Автор Тема: Осветление, отопление... редосеялки и други джаджи  (Прочетена 144880 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Milena_Orchid

• Глобален модератор
  • Потребител на Кактус БГ
  • Публикации: 1524
  • Activity:
    0%
  • Орхидея сред кактуси
    • M&J Cactus
Re: Осветление, отопление... редосеялки и други джаджи
« Отговор #180 -: Декември 27, 2012, 05:41:29 pm »
..... в друга тема бяхме писали за кълняемоста на чешките педиота... та с моята "люпилня" изкарах 10 от 10  ;)

Галине, прави ли на педиокактусите някаква предварителна обработка или температурна разлика?

Неактивен John Stalker

• Група БЕК
  • Публикации: 3297
  • Activity:
    0%
  • Пишман енциклопедист, списвач и събирач на кактуси
« Отговор #181 -: Януари 18, 2013, 09:54:46 am »
Попаднах наскоро на интересна информация която веднага споделям с вас. ;)

Не знам до колко е вярно или пък не е някакъв търговски трик, но американски производител на LED осветление предлага на пазара три вида светодиодни осветителни тела.

Комбинацията от интензитета на определени дължини на синята и червената светлина стимулира по различен начин растенията. Интересното е, че тази светлина може да се програмира - но това не са го споменали в сайта си.;) - http://bcledlights.com/index.php?main_page=product_info&cPath=22&products_id=223

Неактивен Clement

• Герой на Кактус БГ
  • Публикации: 1469
  • Activity:
    0%
  • Kaktusi on the wii !!!
200 watt lampa .. ako iskash da pe4esh rastenie :D i da pe4esh syshto portmoneti :D

s zmei4o vidqhme tove predi dosta vreme ve4e , no spored men oshte e mnogo skypo i na nas ne ni trabva .
kaktusi za prodavane

http://cactus-bg.com/clement/

Неактивен el pistolero

• Публикации: 1484
  • Activity:
    0%
  • Пън Шуй и сумо инструктор по оригами каланетика
« Отговор #183 -: Януари 18, 2013, 01:00:21 pm »
500 долара- това не беше ли колкото една 15-20 квадрата оранжерийка  (think)

В Китай (горе-долу на същото разстояние колкото и САЩ) има поне 20 онлайн магазина в които биха ти продали един кашон светодиоди (и то от мощните 5050)  за 5-6 пъти по- ниска цена+ един RGB контролер за 20-30 долара  ;)
Даже и някъде в северна България май почнаха да произвеждат светодиоди преди няколко години, ама така и не разбрах къде и как се казва завода.

Неактивен nimich

• Публикации: 108
  • Activity:
    0%
« Отговор #184 -: Януари 18, 2013, 02:45:26 pm »
Има много по добри като спектър и цена "бели" диоди на CREE- XML type. Единичният диод е 10 W / 1000 lm
За спектъра виж data sheets на http://www.cree.com/led-components-and-modules/products/xlamp/discrete-directional/xlamp-xml
Диодите са с разходимост около 120 градуса (пълен ъгъл), няма нужда от отражател. Животът на диодите при около 750 lm e към 50 000 ч. Цената на един диод е около 12 долара. Проблемът е че трябва да се прави захранване.

Една БГ фирма продава готови осв. тела с 4-диода XM-L T6, наредени в линия, на дължина около 50-60 см (общо към 4000 lm). Захранването е вградено (включват се към мрежата). В момента имат 3-4 броя налични, правени за улично осветление (тялото има една скоба за закрепване, която трябва да се отреже).  Цената им е 150 лв. Готови са да изработват тела с всякаква конфигурация по поръчка.

Неактивен zmei4o

• Публикации: 911
  • Activity:
    0%
« Отговор #185 -: Януари 18, 2013, 03:25:24 pm »
Честно немога да разбера каква ви е файдата да си купите нещо с диоди  (rofl)
В белия спектър се съдържат всички други  8)
Аз ползвам както вече всички знаят PLL лампи по 55вата
Едната е с 4600 лумена. 7-8лв, баласта е 26-28лв - магат да се вържат по 2 лампи (wasntme)
Ако искате повече лумени си сложете по 2  :D
Почти като слънце(10000лумена) ще е 9200 лумена  8)
Даже са топли лампи и имат повече червено  (wasntme)

Неактивен nimich

• Activity:
    0%
« Отговор #186 -: Януари 18, 2013, 04:44:04 pm »
Лумените не са мн.подходяща характеристика на източника, когато става въпрос за изкуствено осветление на растения. Те са единица която отразява спектралната възприемчивост на човешкото око, т.е. количествто светлина попадащо в един спектрален диапазон с максимум около 500-550 нм. Докато за растенията източници със спектрални максимуми в синята и червената област като че ли са по подходящи, тъй като по-добре кореспондират със т.н. "photosynthetic response". Такива източници са лампи като Gro Lux i Lumoflor, както и диодите за които става въпрос.  Диодите освен това са на практика вечни. Вероятно това обяснява интереса към тях. В моя случай, аз придобих споменатото тяло на практика безплатно.

Неактивен el pistolero

• Activity:
    0%
« Отговор #187 -: Януари 18, 2013, 04:59:41 pm »
А може ли линк към сайта на тези БГ търговци или производители?

Неактивен nimich

• Activity:
    0%
« Отговор #188 -: Януари 18, 2013, 06:27:08 pm »
фирмата няма сайт, а и тези тела са им странична дейност.  Мога да кача снимка на осв. тяло (малко ми е проблем снимането) и да ти дам телефона на човека който ги разработва и изработва. 

Неактивен el pistolero

• Activity:
    0%
« Отговор #189 -: Януари 18, 2013, 06:40:45 pm »
E, аз не съм от най- заинтересованите към момента и няма да си купя, но от информативна гледна точка беше интересно да се посочи кое, какво от къде, тъй като пишем в темата за джаджите.
Може да не си купя аз, но може друг съфорумец да поиска да види, да разгледа и евентуално да си купи.
Изобщо съвременните фирми без сайт или поне блог направо се лишават от много възможности. Подценяват силата на мрежата.

П.П. Ето, даже докато напишем няколко думи за LED и вече гугъл машините индексираха написнаото и в банера на google ads. във форума почнаха вкупом да изскачат една през друга реклами на китайски и полски страници за LED и друга електроника  :)
« Последна редакция: Януари 18, 2013, 06:48:07 pm от el pistolero »

Неактивен nimich

• Activity:
    0%
« Отговор #190 -: Януари 19, 2013, 11:58:10 am »
El pistolero, прав си за липсата на съвременни търговски практики у много БГ фирми. В случая, LED осв. тела за които писах са правени по поръчка за улично осветление, фирмата която ги е произвела, не е производител на осветителни тела. Продали са 150 бр. и с това цялата им дейност в областта е приключила. Останали са им няколко бройки, захвърлени в един офис, на които попаднах, докато умувах с какви лампи да си правя люпилника. Няма информация за “лампата” както те я наричат, качена на сайт, нито data sheets  в каквато и да е форма. Единствената информация която ми дадоха е типа на диодите и това че работят на ток близък до max. Видях в нет-а че имат мн. подходящ спектър и докарват по 1000 lm при ефективност 100 lm/W. Така че  цялата информация която имам за това тяло ако някой се интересува е сл:

- мощност – около 40 W
- светлинен поток (luminous flux) – около 4000 lm
- размери – 48 х 15 х 5 см
- захранване – 220 в
Спектър и две снимки с недобро качество:

Споделих информацията във форума, тъй като гледам че има интерес към LED осветлението и даже се коментират източници на цени по 500 долара. За мен това тяло с този спектър и поток е по ефективно за един 60-см люпилник от напр. 3 лампи Т8 Grolux по 18 W с ефективност 60-70 lm/W. А като се включи цената на баласт, фасунги, рефлектори, скоби и главоболия, може би и цената му от 150 лв. е приемлива. На мен ми го дадоха като мостра и си правя люпилника за него. Ще ви държа в течение за резултатите. Ако някой се интересува може да се обади на инж. Борислав Борисов (София) на тел. 0882 709 426. Това е единствената търговска информация за “кое, какво и откъде” Поздрави...

Неактивен el pistolero

• Activity:
    0%
« Отговор #191 -: Януари 19, 2013, 01:18:28 pm »
Mного е добро. По това, което виждам и съотношнието лумени/ватове/цена е супер спрямо другото, което съм мяркал на БГ LED пазара до момента.  (y)

Неактивен zmei4o

• Публикации: 911
  • Activity:
    0%
« Отговор #192 -: Януари 19, 2013, 01:26:05 pm »
Ей това са 4600лумена на ред светещи през черен плат (сложил съм го да не ми свети че ги ползвам вечер) (wasntme) 8)
Разстоянието между редовете е 24-25см
Отстрани стилажа е опакован с форекс 5мм

Неактивен Neli Maneva

• Публикации: 826
  • Activity:
    0%
  • бодливка
« Отговор #193 -: Януари 19, 2013, 02:45:31 pm »
Змейчо, правил ли си сметка за колко пари ток на месец харчи това "осветително тяло"?

Неактивен el pistolero

• Activity:
    0%
« Отговор #194 -: Януари 19, 2013, 03:11:00 pm »
към 120 киловата, значи около 20-на лева

Кактус БГ

« Отговор #194 -: Януари 19, 2013, 03:11:00 pm »

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33