Всичко е въпрос най-вече на приятност. Щом на някой му харесва да събира всякаква информация за своите трънчета аз нямам нищо против. Лошото е че по принцип инфото е много оскъдно, и е направо невъзможно да се изгради пълен масив за всички кактуси, а щом не е пълен смисъла от него намалява значително. Ще почна по списъка на Екзотика.
- Как се казва. Знам имената на деветдесет и девет, или дори малко повече процента от кактусите си. Вероятно някои отглеждам под грешно или остаряло име, но за мен това е името. Как се е казвал преди да дойде при мен, или как се казва според най-новите класификации не ме интересува щом не оказва влияние на растежа, цъфтежа и въобще на цялостната кондиция на трънчето.
- Кога съм го придобил. За над деветдесет процента от кактусите си мога с точност да посоча годината на придобиване. Месеца ще оцеля за половината, деня едва ли. Само че месеца и деня слабо ме интересуват. Важно е от кога го имам, а това го помня не защото искам или трябва, а защото ми носи удоволствие.
- За колко пари. По-голямата част от колекцията ми е отгледана от семка. Това което понакупих покрай общите поръчки във форума се движи около една средна цена от три - пет евро. Имам няколко изключения дето се броят на пръсти купени за повече пари. Тях помня точно за колко съм ги купил.
- От кого съм го придобил. Семки съм купувал основно от Меса Гарден, малко от немците и малко от чехите. За нито една семка обаче нямам инфо те от къде са ги взели. Просто никой не ти дава такава информация. Отгледаните трънчета които съм купувал също са основно от два, три доставчика, и като изключение за пет, шест от тях знам доставчика от къде е придобил семената. Е за тези пет, шест / от сто и петдесет, двеста кактуса / не си струва да правя отделна графа в таблицата.
- От семе ли е или от издънка. Деветдесет и нещо процента от кактусите ми са от семе. Ако имам вкоренени издънки то те също се броят на пръстите на едната, айде да е на двете ми ръце. Защо да им правя отделна графа като ги знам на изуст кои са.
- От кого са семките от които е отгледано трънчето. Тоя момент вече го коментирах.
- Кога последно съм го пресаждал. Ами може да съм нещо дефектен, ама и това го помня без да съм се напъвал да го запаметявам. В смисъл помня преди колко години, но не и точно на коя дата.
- Кога за първи път е направило пъпка при мен. Е това вече не го помня. Поне не за всичките си кактуси. Някои чийто цъфтеж в любителска колекция по принцип си е събитие, и са ме зарадвали малко повече ги помня, но масата като цяло не. Същото се отнася и за това кога са цъфнали за първи път. Само че кажете ми какво практическо приложение може да има подобна информация. Освен както вече казах ако не се събира защото самото събиране доставя удоволствие на конкретния човек. Иначе толкова много фактори оказват комплексно влияние върху този момент така че колкото и да се напъваме вероятността това да се повтори по наше желание е минимална. Ако един кактус е цъфнал на четвъртата година например растение не от същия вид, а дори от същата сеитба от същите семки купени от същия доставчик и отгледано при същите условия може да цъфне две години по късно. И което е по-лошото аз по никакъв начин не мога да променя това. Какъв смисъл има тогава да го помня.
- Каква минимална температура издържа. Този показател наистина е важен. Особено за хора чиито интереси са концентрирани върху студоустойчиви видове. При мен специално трънчетата моржове са малцинство. Познавам ги поименно и лично както се казва и гледам зимата да им осигуря почивка при подходящи за тях температури. Подавляващото болшинство от кактусите ми зимува в неотопляема стая в отопляемо като цяло жилище. Тоест при температури около 12- 15 градуса. Така че пак заради десетина трънчета да правя отделна графа в една обща таблица няма смисъл.
- Освен изброените от Екзотика показатели аз мога да измисля поне още два пъти по толкова които могат да се следят и оформят в таблица. Само се питам защо. Защо ми е например да знам колко години е престояла семката, от която е отгледано конкретното трънче,преди да бъде засята щом това не оказва влияние на живота му. Виж за човек който редовно сее семена това е важна информация. Има видове чиито пресни семена не никнат. Някои трябва да презимуват за да поникнат, а някои видове покълват най-масово от семки прекарали две, три че и повече години в покой преди да бъдат сети. Ако получа пресни семена от такива видове от хабитатен събирач като Акоста например няма да си правя труда да ги сея веднага, а ще ги оставя да престоят нужното време. Веднъж обаче засято семенцето и поникнало семеначето тази информация престава да бъде важна. Защо да я събирам?
Извинявам се за дългия пост. Малко се поувлякох. Пак повтарям щом на някой му харесва да събира каквато и да е информация за своите кактуси нека я събира. Не се опитвам да променя това. Просто изразявам личното си мнение. Аз нямам много свободно време / учудващо изказване за пенсионер обаче поне за сега факта си е факт / . За това когато имам време гледам да го прекарам приятно като си бода до кръв ръцете с кактусите вместо да щракам по клавиатурата на компа инфо за тях. Някой ще каже шантав човек. Ами такъв съм си.