Когато в главата ми вече се бе зародила идеята за своя оранжерия, където да отглеждам моите кактуси, нямаше как да знам, че изпълнението ще ми отнеме половин година /а тя все още не е напълно завършена/. Някак наивно си помислих, че с едно щракване на пръсти и всичко ще стане изведнъж. Уви!
Поради естеството на терена в старата ни къща първо трябваше да изравня и терасирам отдавна свлечения склон, а и да довлека някак си колоните за основите на бъдещата оранжерия, които с години стояха на другия край на двора, останали от ограждането на имота. Трудна и потна задача! Основите представляват 8 броя стоманени квадратни профила 50х50 мм с бетонови "пети" 40х60 см. Меко казано стабилна работа - нямат умиране! А колко тежат, аз си зная

. Добре е, че ги имах "наследство" и не се наложи да умувам дълго - дотъркалях ги на разстояние два метра една от друга и така добих представа за облика на конструкцията занапред. Нямах възможност да развихря въображение, защото баира ме притискаше отвсякъде. Казах: "Ще бъде 6х2,60 м! Точка!"
27.10.2013

Време беше да плюя на ръце и да хвана правата лопата, за да влязат бетоновите основи на колоните в земята! Тук трябваше видите физическото проявление на израза "пот се лее"

. Криво-ляво и направо!!!
16.11.2013

Така открих "беленската пемза" /шегувам се/

.

Рамки от бившия гълъбарник изполвах за предна и задна страна на оранжерията. Врата-също.

При този етап на развитие посрещнах и изпратих зимата.
27.11.2013

Първите по-топли дни след снега ми дадоха сигнал, че трябва да се действа. Основи вече имах - трябва покрив! Два-три дена ударна бригада и покрива е готов /по-късно щеше да има модификации/.
21.02.2014

Имаме си вече врата

.
22.02.2014

След като покрива бе готов тук вече работата се отече. Майсторът, който трябва да сложи поликарбоната на покрива показа какво значи израза: "Ще дойда другата седмица". Така отидоха... два месеца

. Е, поне имах време да боядисам и да дам "фаца" на обекта... Посрещнахме и пролетта!
16.03.2014

05.04.2014

Най-накрая и поликарбоната е поставен, като предварително покривът е заячен допълнително, за да не увиснат плоскостите. За поликарбоната: румънски, 6 мм /2 листа х 180,00 лв/. Отделно H- и U-профили за свръзка. Ако можех щях да сложа немски /примерно/, но баща ми беше успял вече да го купи, естествено без да ме пита

. Той, заедно с металните профили /квадрат 30 мм/ за покрива ми "глътнаха" най-много средства. Поликарбонатни плоскости сложих само отгоре. За сега толкова, после и отстрани, защото отидоха доста парички!
Първите ми впечатления от поликарбоната: защитава от слънцето до голяма степен и се колебая дали да го сложа и отстрани. Имам време да мисля. Ще видя как ще се отрази на кактите това лято. От една страна не искам да става парник, а да циркулира свободно въздух, но обилните дъждове и градушка тази пролет ме замислят...
28.04.2014

Поотмина "месеца на пороите"! Масите също са на местата си вече. Плотовете - чамови дъски /20х400 см/. Още необработени. Оставих си 2 метра свободни, но след нанасянето установих, че бая съм се награбал с кактуси и ще трябва да пусна и останалите 2 метра

.
18.05.2014 след поредната доза дъжд

Сами виждате, че има още много работа, докато стане оранжерията напълно готова /добоядисване, още дъски за масите, поликарбонат или найлон отстрани, плочи за пода, по поликарбоната на покрива има още доста работа, за да не влизат паразити в дупките, пренареждане на кактите.../, но като имам таван и маси обявявам оранжерията за готова! Малката мечта е осъществена. Сега нека помисля имаше ли смисъл от това

. Нека всеки даде отговор за себе си... Разбрах поне едно - че мога да направя каквото си поискам! Хубава, грозна - това е!
Благодаря за вниманието!