Първото измонстряло нещо е Опунция незнайна. От захвърлени сегменти в един ъгъл за вкореняване
(миналото лято се сушиха на яко слънце 5 месеца, зимата бяха сбутани в тъмен ъгъл на етажерка за поне 5 месеца, в началото на лятото ги открих и само ги преместих на терасата без да се смиля и да ги бучна в почва) , останали без капка вода повече от година и приличащи на хербарий, напускали едни изцигулчени издънчици, една от които се беше засукала в тази форма. След докосване до малко вода наскоро, съседните издънки се понадуха, а това още се чуди накъде ще продължава

Второто чудо на природата много наподобява търсената от мен отдавна без успех Еулихния кастанея форма спиралис, но всъщност е също забравено без достъп до вода за около година връхче от Харисия джусберти. Щом бучнах пресъхналото връхче с налични коренчета в една кална саксия, за няколко дена се изду и явно напънът и издуването от отдавна чаканата вода, докара трънчето до тази аномалия, която се надявам да се задържи стабилно, за да си имам визуално подобие на неоткриваемата на разума цена Еулихния форма спиралис.

Тези спираловидни форми на монстрозност ме карат да си мисля, че би могло и контролирано да се предизвикват подобни форми в явно податливи на това видове кактуси каквито са известната Еулихния, а вече и Харисия, Опунция и кой знае какво още, подложено на безводие цяла година, докато е сложено да се вкоренява т.е. парче кактус, мъчещ се едновременно да пуска корени и да търси с тях вода, но да не я открива цяла година... другият вариант е въздухът от Нефтохима да им влияе по този начин