Едва ли всички са запознати, но навремето преди 3-4 години бяхме луднали по снимката един латиспинус с извити нагоре вместо надолу бодли, публикувана в каталога на сеньор Ерера (Ортегакактус), който разпродаваше цялата си колекция. Доста хора, включително и аз поръчахме този Ферокактус, именно заради нестандартно закривените бодли от снимката и вероятно после е имало някои разочаровани, че получихме стандартни латиспинуси. Е, аз не бях разочарован, защото за цената си от 3,5 евро получих доста едри на размер тукмаци с широк бодил, макар и закривен в правилна посока.
Тогава надделяха съмненията, че снимката е истиска и че вероятно някой си е поиграл с фотошопа. После съм виждал из нета снимки с отявлена намеса и постобработка на кадъра, които показват какви ли не неестествени форми, спирали, издължавания и какво ли още не на бодли и цели ареоли.
Но днес зърнах снимки на Pavel Duchek , които ми се струва, че ще внесат още малко надежда по въпроса, че наистина има естествени/природни/хабитатни форми на латисписнус с подобно закривени бодли и че г-н Ерера може би не е обработвал снимката, а е имал такова растение, което обаче не е било продавано (може би единствено), а е било заснето само със зарибитена цел.

photos - Pavel Duchek