Автор Тема: Болен кактус  (Прочетена 5169 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен sa_li

• Потребител на Кактус БГ
  • Публикации: 1
  • Activity:
    0%
Болен кактус
« -: Май 05, 2013, 11:17:46 am »
Здравейте, имам проблем с един кактус. Първоначално му се появи само едно, две черни петънца, но за броени дни стана като потъмнен пръстен около него. Моля ви, помогнете ми да го оправя и дайте предположения от какво е хванал тази болест, каква е тя и как да го предотвратя следващия път. Ето и малко снимки, качеството е много лошо, но за жалост нямам фотоапарат в момента:
http://img266.imageshack.us/img266/2063/photo0043nq.jpg
http://img834.imageshack.us/img834/5176/photo0041ns.jpg
Мерси предварително! :)

Неактивен el pistolero

• Публикации: 1484
  • Activity:
    0%
  • Пън Шуй и сумо инструктор по оригами каланетика
Re: Болен кактус
« Отговор #1 -: Май 05, 2013, 12:38:47 pm »
Според това което виждам от не много ясните снимки ми се струва, че няма място за притеснение.  Това е вариегатен Гимнокалициум присаден на подложка Хилоцереус внос от Холандия, каквито се продават по магазините. Има жълти, розови, червени, виолетови и оранжеви. Но след време според различната осветеност, поливане и подобни фактори цветовете на епидермиса им се променят- засилват, избледняват или се сменят нацяло с друг цвят.  За мен това е резултат от различните условия, които се предоставят на тези вариегати извън ултра хидропонните и лабораторни холандски условия в които са произведени.

Неактивен Andromir Popov

• Публикации: 1064
  • Activity:
    0%
« Отговор #2 -: Май 05, 2013, 09:11:13 pm »
Според мене има проблем ,защото самото стъбло на безхлорофилното растение е почнало да потъмнява не от самия вид , а от гъба.На мене лично ми е умирало   такова растение,дано твоето отърве кожата ама едва ли. (nod)

Неактивен bricki

• Публикации: 444
  • Activity:
    0%
  • новобранец ;)
« Отговор #3 -: Май 16, 2013, 08:10:39 pm »
Отдолу здрав и отгоре здрав, а в средата черно - що е то?
От какво се получава???
Две епителанти еднакво се скапват...  :S

Неактивен exotica

• Група БЕК
  • Публикации: 1531
  • Activity:
    0%
  • Кактопат чепат
« Отговор #4 -: Май 17, 2013, 01:34:10 pm »
Корените здрави ли са?
Друго - разчисти от бодли място в тъмния участък, разгледай с увеличение, снимай макро, ако можеш и пиши пак.
Поздрави, Андрей

Неактивен P-run

• Публикации: 88
  • Activity:
    0%
« Отговор #5 -: Май 17, 2013, 05:40:40 pm »
Леко го стисни в тази по-черната област, ако е поомекнало повече там започвай да режеш над него по малко до здраво.

Неактивен 7george

• Герой на БЕК
  • Публикации: 2858
  • Activity:
    0.2%
  • Какторжник, по лесните видове
« Отговор #6 -: Май 23, 2013, 03:29:23 am »
Може да е боцната точно там от нещо и да е тръгнала така инфекцията. Да, виж до къде стига черното, гнилото и къде е здраво. Може пък пънчето да е по-запазено от върха. И тази ми изглежда форсирана на подложка...
== Лятото идва! ==
Every day above ground is a great day!

Неактивен regi

• Публикации: 1
  • Activity:
    0%
« Отговор #7 -: Юни 11, 2013, 02:10:00 am »
Здравейте  :)

Ще се възползвам от пуснатата тема да попитам и за един мой кактус. Вече го имам от година и половина. Още когато го купих видях, че връхчето му е сухо, но предположих, че просто е изсъхнал от неправилно отглеждане. Оказа се, че това бяло-бежово нещо е живо. Продължава да прави пакости и на новоизрастналата част от кактуса. На снимката се вижда нещо като ринг (на тази височина беше когато го купих) и в ляво как е плъзнало нагоре.

Лошото е, че това се прехвърли и на друг кактус:

Ще се радвам, ако ми кажете какво е това и как да го спра.
Благодаря много предварително!  :)

ПС: Извинявам се, че снимките са така огромни. Не знам как да направя първоначалния изглед да е с по-нормални размери.

Кактус БГ

« Отговор #7 -: Юни 11, 2013, 02:10:00 am »

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33