Автор Тема: Изложби, купони, общества, забави…  (Прочетена 13464 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен vagrantsf

• Потребител на Кактус БГ
  • Публикации: 497
  • Activity:
    0%
  • СВОБОДА , РАВЕНСТВО , ПИРАТСТВО !
Re: Изложби, купони, общества, забави…
« Отговор #30 -: Април 20, 2013, 03:36:43 pm »
За ОГРОМНО  съжаление аз няма да мога ! Не стига че в Понеделник съм на дневна, ами и съм сам ... и е Понеделник -  също като Петък - най-тежките дни за работа   :@ :@ :@ (envy) (envy) (envy) :@ :@ :@ !!!

Неактивен John Stalker

• Група БЕК
  • Публикации: 3297
  • Activity:
    0%
  • Пишман енциклопедист, списвач и събирач на кактуси
« Отговор #31 -: Април 20, 2013, 04:54:08 pm »
...

Ехооо софиянци, желаещи има ли в понеделник 22-ри да посетим цветната София, да разгледаме и да пием кафе?

Не е ли по-добре да се пие бира вместо кафе?  :P (beer)

Неактивен exotica

• Група БЕК
  • Публикации: 1531
  • Activity:
    0%
  • Кактопат чепат
« Отговор #32 -: Ноември 10, 2013, 01:45:16 am »
Петре, и тук гледам някаква девойка се мъдри на снимка вместо кактус…  (rofl)

А, сега по същество.

Особено радостен бях на миналата «Флора» да видя отново (след хиляди години) Сидер и Атила!
(За тези, които не ги познават - наши стари колеги по болест от старото дружество - огромна колекция, чудесни растения…)
2 седмици по-късно с Юлката и Дамян ходихме на гости в с. Влахи, където вече е стопанството им, и видяхме какъв невероятен труд е вложен в една родолюбива кауза! Безкрайно любезни и топли домакини ни бяха родителите на братята, Сидер, съпругата му Елена и чудесните им синове Ханко и Дарко, както и доброволката Антония, която ни запозна с мечока и двата вълка, които също са част от стопанството. От дълги години Седефчеви събират и развъждат автентични за нашата част на Балканите породи домашни животни. Само да напомня, че благодарение на техните усилия, каракачанското куче става световно известна и призната порода. Оживили са един мъртъв район, в който, освен изграденото стопанство и възстановените и възстановяващи се в момента постройки има изграден по техен проект модерен информационен център за едрите наши хищници, с чудесна експозиция за деца и възрастни, конферентна зала с необходимото оборудване и кафе-бар… Да не разказвам много - който се интересува, може да намери информация в Интернет. Ето освен това и Интернет мястото им - http://www.sedef-ecotours.org.
Имаме покана от Сидер за организиране на събития в информационния център. Национални сбирки на кактусчии, събития на «Екзотика» и всякакви други подобни.
Каузата, на която са се посветили е трудна. Всякаква форма на помощ е повече от нужна! Стопанството предлага овче и козе сирене, и млечна извара. Сиренето е невероятно! Имам само блед детски спомен от бабиното сирене от село преди 30 или повече години! Имахме кулинарното удоволствие да се насладим на вкуса му! Събирам поръчки! За цените ще попитам пак, за да съм сигурен, но по спомен 14 или 15 лв беше кутия сирене и 8 лв 800 г буркан извара. Повтарям - ще попитам пак.
ВАЖНО! Имаме молба за доброволческа помощ в едно от най-тежките дейности, свързани с прехраната на животните - прекарването на фуража. Около 40 тона фураж пристига с ТИР до над Кресна, после се претоварва на камиони и после се разтоварва и разпределя по постройки. Аз догодина, живот и здраве ще съм там с 2 ръце. Моля, който желае да дари труд, да заповяда! Но, да заяви участие - става дума за юли месец.

Виното на Рангел е готово! По думите му, такова вино досега не е правил. Чисто мерло, 3 лв/Л. Събирам поръчки! Срок - възможно по-скоро, нямам търпение да опитам!
Поздрави, Андрей

Неактивен scleri

• Публикации: 1138
  • Activity:
    0%
« Отговор #33 -: Ноември 10, 2013, 11:54:11 am »
Голяма беля им се изсипа на главата този юни/ Ако не ме лъже нещо паметта/ . Светкавица предизвика огромен пожар в който изгоря напълно фермата им за калоферски кози. За щастие успели навреме да изведат животните на безопасно място, но освен постройките огънят погълнал и складираният фураж. Стискам палци да са успели да я пооправят че иде зима.
Задачите които са си поставили, и това което са постигнали заслужават човек шапка да им свали, и доземи да им се поклони. 

Неактивен exotica

• Група БЕК
  • Activity:
    0%
  • Кактопат чепат
« Отговор #34 -: Ноември 12, 2013, 11:34:56 pm »
Така е. Заварихме Сидер, тате и още 1 човек да възстановяват тавана на изгорелия обор, а покривът предстоеше. В същото време специализирана фирма правеше мълниезащитата на информационния център. Чудесно е, че си в течение! Държиш ли връзка с тях?

Някой би ли откликнал на молбата за помощ за фуража догодина и за в бъдеще? И изобщо за доброволен труд в помощ?

Закупуването на млечни продукти също е от неоценима помощ за стопанството - ако някой иска истинско сирене или извара, нека ми пише.
Поздрави, Андрей

guest8

• Гост
« Отговор #35 -: Ноември 13, 2013, 09:52:50 pm »
... Стопанството предлага овче и козе сирене, и млечна извара. Сиренето е невероятно! ...
 Събирам поръчки! ..
ако има възможност шипинга да е до х. Балкан след десет дни, с удоволствие бих поръчал по една тенекия от овчето и козето сирене (стига това да не те затруднява)
 (y)

Неактивен exotica

• Група БЕК
  • Activity:
    0%
  • Кактопат чепат
« Отговор #36 -: Ноември 14, 2013, 11:53:48 pm »
:) Ще питам! Иначе, шипингът до "х. Балкан" ще е F.O.C. 8)
Поздрави, Андрей

Неактивен SPINY

• Публикации: 977
  • Activity:
    0%
« Отговор #37 -: Ноември 15, 2013, 08:34:22 pm »
Интересен материал.  (y) А Сидер гледа ли кактуси във Влахи ? Щото там климата е само за кактуси  (sun)

Неактивен exotica

• Група БЕК
  • Activity:
    0%
  • Кактопат чепат
« Отговор #38 -: Ноември 15, 2013, 11:52:05 pm »
Интересен материал.  (y) А Сидер гледа ли кактуси във Влахи ? Щото там климата е само за кактуси  (sun)

Южната фасада на Инфоцентъра е "слънчев капан" по думите на Сидер (първите снимки горе). Там целогодишно растат няколко Opuntia-и (вкл. leucotricha, която даже е цъфтяла, макар и пестеливо), Tephrocactus articulatus и други. Има свободни ниши, които Сидер ще насели. Ще сложи и мрежи най-вече заради животните. На долните снимки са тръни от къщата. Те са на временно гледане навън. Плановете на братята са да се направи оранжерия и да се премести останалото от старата колекция там.
Като подарък няколко от моите моржове се задомиха там. :) И със сигурност ще мигрират още! Да не казвам, че ми се мигрира целокупно…  :D
Поздрави, Андрей

Неактивен SPINY

• Публикации: 977
  • Activity:
    0%
« Отговор #39 -: Ноември 16, 2013, 09:07:46 pm »
Мерси за материала . На мен ми беше много интересно. Сигурен съм , че не само моржовете ще се чувстват отлично там , а и каквито й да са кактуси.  Тамошния климат е идеален за тях. Служил съм в тази част на Бг и още си спомням силното слънце и изключително сухия въздух  - района е рай за кактусаря - ентусиаст !!! (y) (y) Сигурен съм , че ако собствениците на това хубаво местенце се заемат и с трънчовците - то ще се превърне в топ-желана дестинация за нас :) А и Пирин е на крачка разтояние ...  (inlove) Хайде, (h) и аз се замечтах... (h)

Неактивен bricki

• Публикации: 444
  • Activity:
    0%
  • новобранец ;)
« Отговор #40 -: Април 06, 2014, 06:06:52 pm »
Днес по btv, в "Нека говорят" имаше репортаж за фермата,
Може и на страницата им да го качат... търсете ако сте пропуснали  :)

guest8

• Гост
« Отговор #41 -: Април 06, 2014, 06:27:59 pm »
много балансирано беше изказването на Сидер Седефчев в репортажа, видя се че има много мотивация и любов в това  което правят с Елена  (y) (h) (y)

Неактивен exotica

• Група БЕК
  • Activity:
    0%
  • Кактопат чепат
« Отговор #42 -: Април 07, 2014, 12:37:17 am »
:) Повече от мотивация и любов - това е посвещение на живота.

Пресни-пресни сме от посещението на учредения преди няколко години от братята пролетен празник в Кресна на животновъдството и земеделието. Красиви животинки от различни краища на България (каракачански овце, калоферски дългокосмести кози, каракачански кучета), домашни продукти (банички, кашкавал, сирене, вино, оцет и т.н.), информационни материали, народна музика и хорца, народ… Празник! Докато пътувахме натам случайно попаднахме на директно предаване по програма Христо Ботев на БНР, в което събеседници бяха Елена и Сидер. Разходихме се и до Влахи. Кошарата е завършена и беше пълна с прекрасни яренца. Медо вече си имаше девойка… Ето малко снимки:
От празника:

От Влахи:
Кошарата:

Приятелката на Медо:

2 местни обитателя:

Една чудесно прекарана за нас събота!
Поздрави, Андрей

Неактивен exotica

• Група БЕК
  • Activity:
    0%
  • Кактопат чепат
« Отговор #43 -: Април 07, 2014, 01:50:12 am »
…Котешка змия ( Telescopus fallax ) , много е рядка , в червената книга е !…
Вик, тази от моята снимка такава ли е?
Поздрави, Андрей

Кактус БГ

« Отговор #43 -: Април 07, 2014, 01:50:12 am »

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33