Искам да споделя един нов за мен начин на вкореняване. Имам няколко склерота на подлоги. До преди една година имаха приемлив вид. Този сезон дръпнаха прекалено много като височина и заприличаха на бодливи цероиди, но не и на склерота. Реших да ги вкоренявам. Първият го резнах през средата, направих му фаска и го напудрих с един двайсетгодишен полски вкоренител за рози и го поставих със среза надолу върху празна саксийка. Това става краят на август. На 12 септември (от тогава е снимката по-долу) имаше доста наченки на коренчета. Срязах една кофичка от кисело мляко на височина три сантиметра, направих дупки отдолу, напълних я със серамис, навлажних го и сложих трънчето отгоре. Към днешна дата има корени с дължина около сантиметър и половина. Мисля да изчакам до края на октомври и да го пресадя в моя бъркоч за ехиномастуси, за който бях писал някъде из форума. Тогава ще снимам и големината на корените.

Заедно с този склеро операции претърпяха още три негови събратя. За сега само един отказва да се вкорени. Но пък може да е зодия инат. Аз също съм тази зодия и няма да се предавам.
P.S.
От срязаните пънчета, изключвам това на невкоренилото се склеро, излизат множество издънки. Явно подлогата няма какво да храни отгоре и го избива на бебешори.