Автор Тема: Докога си нов кактусар?  (Прочетена 56086 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен nimich

• Потребител на Кактус БГ
  • Публикации: 108
  • Activity:
    0%
Re: Докога си нов кактусар?
« Отговор #75 -: Януари 17, 2013, 01:53:39 pm »
Аз пробвам с квито лампи имам в къщи и не съм мноо доволен. МОЙТА установка е само 40 см дълга, щото ми са малко и семената. Това определя и избора ми на лампи, ще са живачни от малките, 18 или 23 вата, фул спектрум лайт - ако се издължават - ще прасна отвън 1 с интересната светлина от най-късите тръби. Магазините май ги няма при вас, ме щи ти ги кажа - "Гарден ретрийт" + http://www.sunnysidehomeandgarden.com/. Та белким устискат на ламби до пролет. То нали това е идеята да се сее зимата, та да се удължи лятната вегетация с някой друг месец през първата година на семеначето. Аз досега съм сял на слънце само, та ще видим...  (sun) Да, в найлончета ми харесва, но те поглъщат от светлината на лампите, та ще видим до кога...

Друго - ако ти се видят много семената - остави часто от тях за резерва, за друга кампания, не ги сей нагъсто много.

7Георге, ако не си решил окончателно какви лампи да ползваш, погледни "Lumoflor" na "Narva" (60 см).  http://www.zoo-paradise.com/shop/index.php?category=lighting&product=Narva_Lumoflor_18W&n=2
По спектър по добре кореспондират с т.н. "photosynthetic response" на растенията от Gro Lux

Неактивен 7george

• Герой на БЕК
  • Публикации: 2858
  • Activity:
    0.2%
  • Какторжник, по лесните видове
« Отговор #76 -: Януари 17, 2013, 09:26:48 pm »
Nimich, мерси за съвета взех ги вече, Филипс daylight пък и тия марки при нас ги няма, щото не сме в европата...

Trollito, ти тепърва развиваш сеяческата кариера, редно е да правиш голяма установка, аз.. ще видим, тази нека да е експеримантална за сега. Имам 2 железа за лумита 120 см, втората скоро си я зех за 5 кинта  от Киджиджи, щото обичам да ми е светло в хола и кухнята като денем. Ако реша може 1та да я пусна за установка, но трябва да правя щкаф, тва е зор... нямам място в къщи.  :D Пък и като земат да покълнат и оцелеят тия сичките семенаци, като ти разсадя после в 8ци, 16ки и кофи...  мале-мале...  8-| :S (shake) не нам, плаша се, не ща да ги правя толкоз много.
== Лятото идва! ==
Every day above ground is a great day!

Неактивен troll

• Публикации: 549
  • Activity:
    0%
  • Кактусистки психоаналитик а.к.а. ПСИХО
« Отговор #77 -: Януари 18, 2013, 03:26:22 am »
здравей Джордж!
Аз по всички стаи имам двойно осветлление на ключ на стената -  енергоспестяващи на филипс - и то 2700к - малко жълти, ма по ни харесват.Друигите са халогенни. Халогенните хубаво светят. Имам и няколко лампи с онез ампули по 300-500 вата. Изобщо не е тъмно в къщи и има голям избор какво точно да пуснеш.
Обаче винаги съм ненавиждал флуоресцентните лампи. (то енерго спестяващите са точно такива ма подобрени). АКо искаш да разбереш защо земи си фотоапарата и го насочи към флуоресцентния източник и ще видиш пулсациите. Начи флуоресцентната тръба е ефтина и гадна.
Но тук говорим за кактуси.
Ся няма да им купя лампа с нажежаема жичка в живачен облак, която струва 140 пари и харчи на месец по 650 пари.
Ходих в един магазин за такива лампи и хората ма обслужиха много професьонално и направихме един мъничък проект. Дойде 3500.И по едно време пича вика: "А компютъра????" Викам "Къв компютър?". Той ме гледа втренчено и вика: "Ми компютър с уайфай датчици, който през интернет ще ви осведоми ако някой влезе и вие няма да ходите да берете .... кактуси". Викам "Ааааааа!". Та го докарахме до 4000, по-малко де. а освен туй имам отстъпка 100 за поръчки над 3000. Бе въобще далаввера. От една страна е добре дето тука се гледа толкова хашиш, пот или както там му викат, ма от друга страна е досадно, малко.
За една седмица сума  домати изкарах. Включително и онуй дето нещеше да расте.
Проблемът е че докато мамиларията има различни на цвят и големина семена, то в микса на ферокактусите сички са едни и същи и с еднакъв цвят.... бе въобще смятам, че за 1.83 няма да имам много и различни ферокактуси.
 (rofl)
Ма на сиромах човек и половин ферокактус стига!
 :D
Ако имаш два цъфнали какгуси дай единия на мен

Неактивен 7george

• Герой на БЕК
  • Activity:
    0.2%
« Отговор #78 -: Януари 18, 2013, 05:08:41 am »
За тия пари горе дето ги пишеш, 1 камион ферококтуси ще си купиш. Често ги виждам по тукашни магазини, но повечето са ми големи.  И то тръпката е в сеенето, не в имането, ясно ми е.

А ти квото и да направиш, споделяй тук. И терзанията, също.  :)
== Лятото идва! ==

Неактивен troll

• Activity:
    0%
« Отговор #79 -: Януари 18, 2013, 07:01:00 am »
Хе-хе!
 (rofl) (rofl) (rofl)
Аз съм си щастлив с какусите си!
Тук научих много неща.
За кактусите, де.
А ще пиша, се едно какво, ако ми е приятно. Ако ми е неприятно - няма!
:D

Неактивен 7george

• Герой на БЕК
  • Activity:
    0.2%
« Отговор #80 -: Януари 18, 2013, 07:18:32 am »
- Явно ще имаш много разсад домати тва лято.
- Значи и домати ще ядеш, салата;
- Те вървят с  ракия, ще запиваш тоест;
- Ще ти става приятно , често при това;
- Значи - ще пишеш също...  :)
== Лятото идва! ==

Неактивен John Stalker

• Група БЕК
  • Публикации: 3297
  • Activity:
    0%
  • Пишман енциклопедист, списвач и събирач на кактуси
« Отговор #81 -: Януари 18, 2013, 09:33:02 am »
..
Ся няма да им купя лампа с нажежаема жичка в живачен облак, която струва 140 пари и харчи на месец по 650 пари.
...

Това ти трябва -> http://www.bcledgrow.ca/

Неактивен troll

• Activity:
    0%
« Отговор #82 -: Януари 19, 2013, 12:51:47 am »
Аз въпроса с LED осветлението съм го решил кардинално и отдавна. Телевизора ми е по таз технология и поскам едно пустинно слънце и тургам сите кактусета да гледат и да греят ръчички, пардон, бодлички.
 (nod)

Неактивен troll

• Activity:
    0%
« Отговор #83 -: Януари 19, 2013, 12:53:39 am »
Аве Джордж!
Тоз пич познаваш ли го?

Неактивен el pistolero

• Публикации: 1484
  • Activity:
    0%
  • Пън Шуй и сумо инструктор по оригами каланетика
« Отговор #84 -: Януари 19, 2013, 01:03:37 am »
Тоя пич е голяма гад... и винаги идва с още, много още като него- голям катун са  :@
Требе да се трепе до крак...ааа до власинка и до яйце, щото минира ли яйцата в почвата и отиде всичко  (envy)
Смятай че щом го има там, го има във всяка саксия в радиус от 10 метра- дезинфекция и обеззаразяване на всичката почва в тез саксии, барабар със саксиите (понякога даже цялостно изхвърляне), вадене на растението по корен и почистване на всичко и обработване с препарати, химикали и вскяви такива работи.
После засъхване на омокрените корени на въздух и посяване в нов или стерилизиран стар субстрат, с повтаряне на химическото третиране след седмица.
« Последна редакция: Януари 19, 2013, 01:09:54 am от el pistolero »

Неактивен 7george

• Герой на БЕК
  • Activity:
    0.2%
« Отговор #85 -: Януари 19, 2013, 01:06:03 am »
..
...

Това ти трябва -> http://www.bcledgrow.ca/
Ми те и тия почват от 350 кинта нагоре и харчат поне по 500W ток. Ще трябва да отгледаме поне малко марихуана, за да излезе сметката..

Иначе нямам съмнения, че вършат отлична работа. Това трябва да са прословутите диоди.
== Лятото идва! ==

Неактивен 7george

• Герой на БЕК
  • Activity:
    0.2%
« Отговор #86 -: Януари 19, 2013, 01:19:38 am »
Mealy bugs
Synonym: Woolly aphids

Има различни, някои само отгоре ходят, те не са толкова лоши. Тия дето са и в корените са кофти.  Повреждат корена и от там тръгват и гъбите. Трябва да се третира цялата колекция...  кофти работа.
== Лятото идва! ==

Неактивен troll

• Activity:
    0%
« Отговор #87 -: Януари 19, 2013, 01:42:47 am »
Веднага съм готов да сменя цялата почва и да ги пресадя. Да имаш под 15 растения понякога е добре!
С какво да третирам.
Не мисля, че други са пострадали.
Аз ги инспектирам серьозно и сега заболелия е под карантина.
Гадинките са около .25 от милиметъра.
Убих по механичен начин 3.
Видях в корените 1 и го екстерминирах. Кактуса го отнесох и затворих в ... херметично пликче и веднага почнаха да излизат да се разхождат по саксията и туй им беше края. Дишат ли тез гадинки?
 (devil)
Още една даде  фира.
Начи хората говорят за инсектициден сапун. Аз имам и мога веднага да пристъпя към обработката.
« Последна редакция: Януари 19, 2013, 02:08:02 am от troll »

Неактивен 7george

• Герой на БЕК
  • Activity:
    0.2%
« Отговор #88 -: Януари 19, 2013, 02:00:12 am »
http://www.trucountryandgarden.ca/cms/app/en/products/productDetails.html?pid=144279

http://www.ext.colostate.edu/pubs/insect/05569.html - плюс малко инфо за метода.

Ползвам ей тва точно. Не е токсично и се смесва с вода 1 към колкото си щеш, 1 : 3 примерно.  Лошото е че е пасивния сезон и не трябва много да се мокрят. Напръскай или саксиите отвън или самите голи растения отвсякъде.  Може да се крият между пуха и бодлите...  абе досадно.

Така се получава като се взимат растения от разни съмнителни места. (със всеки се случва). Накрая минаваш на семена и стерилизираш всичко, почва, саксии и тнт. Прюс профилактично цялата колекция пролет и есен. Щото идват и отвънка...  виждал съм по диви кактуси и други растения.
== Лятото идва! ==

Неактивен troll

• Activity:
    0%
« Отговор #89 -: Януари 19, 2013, 03:01:27 am »
merci Джордж!
А иначе глей тук, кво става:

Кактус БГ

« Отговор #89 -: Януари 19, 2013, 03:01:27 am »

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33