Автор Тема: Ако си нов кактусар  (Прочетена 38123 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен melaleuca

• Потребител на Кактус БГ
  • Публикации: 2283
  • Activity:
    0%
Re: Ако си нов кактусар
« Отговор #30 -: Декември 20, 2012, 08:40:05 pm »
Аз съм против това! По принцип зимата каква работа имаме при кактусите? Ние гледаме да ядем и пием ракията и боба! Живей се с моя живот! Обожавам да събираме народ и да побъбрим за разни неща,а не кактуси нали? Няма смисъл вечно само с кактуси,гледай само за себе си!

Неактивен melaleuca

• Публикации: 2283
  • Activity:
    0%
« Отговор #31 -: Декември 20, 2012, 09:46:29 pm »
Аз съм против това! По принцип зимата каква работа имаме при кактусите? Ние гледаме да ядем и пием ракията и боба! Живей се с моя живот! Обожавам да събираме народ и да побъбрим за разни неща,а не кактуси нали? Няма смисъл вечно само с кактуси,гледай само за себе си за свои живот! Моите приятели казва,че любители на кактуси,те често не мисли за семейство и децата! Все пак аз не вярвам това!

Неактивен troll

• Публикации: 549
  • Activity:
    0%
  • Кактусистки психоаналитик а.к.а. ПСИХО
« Отговор #32 -: Декември 21, 2012, 12:54:32 am »
Здравейте на всички!
Аз се въздържам изключително много да взимам отношение по най-различни въпроси с цел да не ми виждате ника навсякъде и да не преча.
Вярно е, че хората тук са добронамерени и отговарят, но трябва да знаеш какво да питаш.
Аз съм прочел немалка част от форума.  И продължавам да чета. С туй проблем нямам.
Въпроса е в оценката на информацията.
Пример:
Намирам "Разпознаване на кактуси" и си викам, туй ще да са некакви извънземни кактуси и сички се напъват да ги разпознават. Аз отивам и си купувам катус от магазина и ще пиша в спам зоната. Некой от великите ще спре за момент божествен взор на снимката на мъника и ще ми каже как се казва. Да ама не! Отзовават се много добронамерени хора и правят предположения. Разбирам, че е било добре да пиша в "Разпознаване на кактуси".
Иначе имам огромно количество въпроси. Ето малка част от тях:
-кога се разбира, че един кактус "ще си отиде"?(отговор "Зависи!" не се приема);
-колко и кога да ги поливам? (отговор "Зависи!" не се приема);
-кога се пресажда един кактус?(отговор "на пролет!" не се приема);
-ако затворя единн кактус в една напълно неосветена стая кво ще стане? (отговор "Зависи от кактуса!" не се приема);
-каква температура и влажност да подържам при кактусите?(отговор "Зависи!" не се приема);
- как се групират кактусите според благоприятните условия за съществуване? По видово или е друг принципа?(отговор "Зависи!" не се приема);
-двете кактусчета дет си ги купих миналия ден ашладисани ли са? И кво ще се случи? Как ще се развият? 7Г ми каза че се инфектират при търговско пресаждане на шарени цветове. Кво да правя със шарените мъници?
-аз съм сложил кактусите в кухнята и на единственото място с обилна светлина - порт-пасиото т.е. оттам дето излизам на терасата и в задния двор и спецялно при барбекюто. А понеже ползвам барбекюто цяла зима. Най-ниската температура при която съм го ползвал е -27 градуса. та спороред мен честото отваряне на врата няма да е добре за мъниците. А вие как смятата?

Имам и много други въпроси.

за ся ще се огранича с въпросите, че току виж ми отговорили и темата стана подфорум.
 :)
А много повече хора са готови да си говорят с мен за боб, отколкото за кактуси.
 (rofl)
И докато си говорят с мен за боб аз научавам много неща за кактуси.
 (rofl)
Бе с две думи си говорим, което е добре!
 (handshake)
Проблем е, че не зная как да си развивам кактусовата градина по нататък. Щото мястото е почти 80% пълно, а нямам друго. Ма, нек сме живи! Нек сме здрави! па ще видим!
 :D
Ако имаш два цъфнали какгуси дай единия на мен

Неактивен John Stalker

• Група БЕК
  • Публикации: 3297
  • Activity:
    0%
  • Пишман енциклопедист, списвач и събирач на кактуси
« Отговор #33 -: Декември 21, 2012, 01:23:31 am »
Здравейте на всички!
Аз се въздържам изключително много да взимам отношение по най-различни въпроси с цел да не ми виждате ника навсякъде и да не преча.
Вярно е, че хората тук са добронамерени и отговарят, но трябва да знаеш какво да питаш.
...

:) Интересни хора са кактусарите, кактусчийте, кактусистите и най-вече кактуЗарите. ;) Когато не ги питаш, ти отговарят... и обратното. ;)

Между другото, добра вечер Троле!  (beer)

И аз от скоро се самоопределям като кактусарин.. ама знам доста рецепти и за артилерийски гозби.  (dance)

Неактивен troll

• Activity:
    0%
« Отговор #34 -: Декември 21, 2012, 02:06:28 am »
Добра да е!
Значи, аз си мисля, че спецялно на мен ми е интересно да си говоря за кактуси, попиивайки вино или бира и похапвайки боб и други неща и пак  попиивайки вино или бира и похапвайки боб и други неща и пак  попиивайки вино или бира и похапвайки боб и други неща и пак  попиивайки вино или бира и похапвайки боб и други неща и пак  попиивайки вино или бира и похапвайки боб и други неща и пак  попиивайки вино или бира и похапвайки боб и други неща и т.н.
Много внимавам да не бутна кочината, щото ми харесва, ма не ме свърта!
А туй за артилерията ... боП-а и тоП-а са много вързани.

Неактивен 7george

• Герой на БЕК
  • Публикации: 2858
  • Activity:
    0.2%
  • Какторжник, по лесните видове
« Отговор #35 -: Декември 21, 2012, 02:57:13 am »
exotica!
Кво беше тва за изкуствените цветове!
Аз си купих две кактусчета .... може би ... ъъъ.. "присадени". След туй търсих и гледах, че се правят таквиз неща особено с еуфорбия.
Та ако има нещо дето смятате, че не е така е добре да го зная де.
 (wait)
Здрасти, уважаеми Троле!  (bear)
Имам много отговори за тебе, ама едно по-едно.
Ти похапвай и почитай.
Запомни: много от нещата не са такива, каквито изглеждат на пръв поглед. !!
Коледничето там отдолу не е добре, трябва пряка слънчева, по възможност, светлина.
Зад щори - също не е добре. Става за зимуване на кактусите, които са в относителен покой.
Няма да ги поливаш до Март, включително. Нула вода. (Присадените и Еуфорбията може малко, веднъж на 1 -2 месеца.)
Бразилчето, онова с дългите бодли, не обича под +10 градуса, може да му стане нещо. Но колкото по-сухо е зимата, по-безопасно е за него.
Зимата - сух въздух, 20 - 50% влажност примерно. Лятото, когато растат (появяват се нови бодли и свежа зелена тъкан по върховете на филизите), може и по-висока влажност. Но това не е толкова важно, те се приспособяват.
Около 15 гр. е добре за цялата група, за зимен покой примерно. Над 20 гр. - не е добре, ще тръгнат да растат, искат слънце и тнт.
Подложките на цветните присадени кактуси (розов Gymnocalycium michanovichii) не са еуфорбии, нищо че и те са триъгълни в сечение. Те са Хилоцереус най-вероятно, доколкото мога да видя. Hylocereus - това вече е кактус. Кактус се присажда върху кактус, и Еуфорбия върху Еуфорбия, иначе няма съвместимост. Еуфорбиите пускат млечен сок, като ги боцнеш или порежеш, така се проверява ако имаш съмнения. Повечето кактуси не отделят млечен сок, само някои мамиларии го правят, ти от тях нямаш още.
Кога си отива един кактус - като го видиш, че е почернял, скапал се, мухлясал и мек, може и сух да е вече. Това става от преполиване в студения период. Ако се съмняваш - не поливай, това е правилото.
За колко загива от суша/ жажда един кактус - зависи от вида, температурата и размера. На твоите ще им трябват поне от една до три години, за да изсъхнат от жажда, примерно.
Да, и цветчета изкуствени е друго - това са едни сухи  цветни неща, забучени или залепени от недобросъвестни търговци (не кактусари) върху жив кактус, с цел да се продаде по-лесно на хора дето не разбират или недовиждат.

(:| :P Отивам да си сипя нещо.
== Лятото идва! ==
Every day above ground is a great day!

Неактивен troll

• Activity:
    0%
« Отговор #36 -: Декември 21, 2012, 03:05:21 am »
Благодарско 7Джордж!
А туй дали мога да излизам през вратата за барбекюто?
Щото ще ги лъха студено. за тях много студено.
Кат се видим щи сипя нещо!
 :D

Неактивен troll

• Activity:
    0%
« Отговор #37 -: Декември 21, 2012, 03:08:39 am »
Някой може ли да разпознае катуса по средата долу?
 (rofl)

Неактивен 7george

• Герой на БЕК
  • Activity:
    0.2%
« Отговор #38 -: Декември 21, 2012, 03:29:12 am »
  :) Това е арт някакъв, изкуство, не е кактус.

Една лека нагледна илюстрация за поливането - ей тоя Gymnocalycium castellanosii долу, дето ти го показвах веднъж вече, през изминалата година съм го поливал точно 3 пъти - веднъж юни, веднъж юли, (следва летен покой) веднъж септември. Виждаш, няма вид не сбръчкан, загиващ, обезводнен. Наистина, бил е на отн. хладно място, най-много до 27-28 гр. лятото.
== Лятото идва! ==

Неактивен 7george

• Герой на БЕК
  • Activity:
    0.2%
« Отговор #39 -: Декември 21, 2012, 03:37:24 am »
Да, ако отваряш за малко вратата и стаята не се преохлажда трайно, не е фатално. Растенията даже обичат въздухообмена.  (beer)

Абе, в България нали вече е 21-ви! Я да питаме, тока примигва ли ваче, нали от Москва се почваше... Лава разкалена има ли тук-там?   (party)
== Лятото идва! ==

Неактивен troll

• Activity:
    0%
« Отговор #40 -: Декември 21, 2012, 03:39:12 am »
Мерси!Мерси!
Тоз пич го познавам!
Дневник трябва да си водиш явно!
Кое кога поливаш!А и колко!
 (clap)
А тва за мрака ... (rofl)

Неактивен scleri

• Публикации: 1138
  • Activity:
    0%
« Отговор #41 -: Декември 21, 2012, 01:25:40 pm »

Здрасти Троле.

Въпросите които си изброил две педи по-нагоре вълнуват не само начинаещите кактусисти.  Лошото е че те не приемаш отговор започващ със зависи, а без тази думичка няма как да ти се отговори.  Кактусите както знаеш са доста и като видово разнообразие, и което е по-лошо и като изисквания към околната среда / разбирай грижите / . Има видове които се поливат два пъти седмично, има видове които се поливат веднъж на две години. Как да ти отговора точно на въпроса за поливането без да използвам думичката зависи.
Изброените от теб въпроси могат да имат по-конкретен отговор ако и те самите са зададени по-конкретно. Например ако питаш как да поливам Ферокактус хистрих, и Ферокактус джонстониянус, аз ще ти дам абсолютно конкретен отговор. Защото и двата вида са от род Ферокактус, но са доста различни когато става дума за нуждите им от вода.  Ако питаш как да поливам Ферокактуси пак ще ти дам сравнително конкретен отговор, но не толкова колкото в първия случай.  Като ме питаш как да поливам кактуси аз ще ти отговоря зависи. Зависи към кой вид принадлежат, и при какви условия ги отглеждаш.
Същото се отнася и за почвата, и за пресаждането, и за местоположението и за зимуването и с една дума за всичко свързано с тяхното отглеждане.

както разбирам малко си разочарован, или по-скоро изненадан и от различните отговори свързани с разпознаването на определен кактус.  Ами обяснението пак е в тяхното многообразие. Едно е да покажеш снимка на един , да кажем, автомобил. Всички негови събратя изглеждат по абсолютно същия начин / без тунингованите де /, и разпознаването му не е проблем. При кактусите в зависимост от местообитанието в природата разликата между две растения може да бъде драстична. Тази разлика както се досещаш и сам е обусловена от различните условия при които този вид се е развивал поколения на ред.  За това понякога не ние, а специалисти от световна величина не могат да бъдат сто процента сигурни в името на един кактус ако пред себе си имат само една негова снимка. Нужно е да го видят и цъфнал. Да видят плода му. И така нататък.

С една дума за наше огромно съжаление, или за наша радост. / Зависи от ъгъла от който ще го погледнеш/ много малко въпроси свързани с кактусите могат да имат точен и еднозначен отговор.

Неактивен kle4o

• Публикации: 210
  • Activity:
    0%
« Отговор #42 -: Декември 21, 2012, 02:59:00 pm »
Защо питаш другите за нещо?
Заради потребност от внимание,
или от мързел,
или от нетърпение,
или от хитрост,
или от скука
или от....?

Неактивен troll

• Activity:
    0%
« Отговор #43 -: Декември 22, 2012, 03:04:25 am »
Здравей Склери!
Първо да ти се похваля!
Имам си нов кактус!

Аз вече не съм съвсем нов и разбирам, че май най-надеждната информация е от производителя.
Но такава няма! Контактирах търговския посредник и фирмата производител, но те си траят. Май са готови да отговарят само на поръчки!  :D

И пред мен стой следния въпрос:
Кво е тва? Все пак туй не е някакъв рядък кактус, а вероятно са продадени 2-3000 от тях. Аз вече почвам да разпознавам едно две неща и мога да ида да диря и тук идваме до сърцевината на въпроса. Аз не мога да оценя в какво състояние е кактуса. Например, този горе ми се вижда не добре оцветен и бодлите му са бели, а тук там има тъмночервен пигмент. Понеже го бяха сложили зад едни големи сукуленти, а и кой знае от кога виси там, та аз съм склонен да допусна, че му е липсвала много светлина. Но дали ще се оправи? От когаа не е поливан? От друга страна е твърд и боде и сичко си му е наред така. Имам предвид, че го извадих от саксията да му снимам корена и си е съвсем добре. :D
Та ще го пусна тук
Има добри души и ще ми дадът 2-3 различни отговора. Аз ще зема тези отговори и ще одя да гледам по интернет до припадък да видя има ли нещо подобно. Като реша, кво е тва, ще дойда при теб да те питам как да го гледам и ти ще ми кажеш много точно.Ноо понеже сме го опознали с известна вероятност, точно и такава е вероятноста за правилни грижи.
Така, че зае... абе зарезваме научния подход и го подкарваме като в живота, който както сички знаем не е мек като скапан кактус. т.е. даваме на кактуса да пие като е жаден.
доколкото сфащам туй значи като изсъхне земята.
И понеже е като в живота, кактуса може да умре!
Но ако си беше умрял в естествената среда туй щеше да е естествена еволюция. А понеже е в моята кухня аз се чуствам отговорен и гледам да направя повече от всичко, та да е добре на кактусчетата.
Затуй не ми пука, че кле4о ми казва ясно какво мисли за мен. Няма по-бръз начин да разбера как да се държа с кактусите. А аз имам вече 7 кактуса! Ся ... Джорджа не признава два от тях ама туй подлежи на проверка. (rofl)
Аз ще си поставям въпросите в спам зоната, щото съм различен. Гледам да се ограничавам с максимум един пост на ден, ма е трудно. Но колкото повече напредвам, толкова по-малко ще са постовете. Ще избягвам и тролирането. Така, че кле40 ако искаш да не ме виждаш просто ми кажи как се казва горния кактус! Моля!
Ако на някой му хрумва някоя по-безболезнена форма  - аз съм готов.
Бъдете здрави и щастливи!
 (handshake)

Неактивен 7george

• Герой на БЕК
  • Activity:
    0.2%
« Отговор #44 -: Декември 22, 2012, 04:01:26 am »
Троле, това е Ferocactus, най-вероятно  latispinus, (като оня моя горе на снимката зад Гимнокалициума). Ще знаеш точно като цъфне, а тия като него цъфтят и остават сравнително малки, добър избор за стайно отглеждане. Да, обезводнен е, но яз не бих го поливал до април-май, и дотогава ще знаеш как. Светъл е на цвят, да, много въздух е влязал в тъкънта и е заместил водата. Цвета на бодлите...  това е мъртва тъкан, като ...  косата на жените. Не е толкова важно. Може да ги боядисаш, ако те дразни..  :D 
== Лятото идва! ==

Кактус БГ

« Отговор #44 -: Декември 22, 2012, 04:01:26 am »

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33