Цапаме хубавата тема на добрите хора, но не мога да се сдържа, и да не издумам още няколко мъдри мисли.
Не знам каква е тази способност на човешкия мозък да помни най-ненужните неща, и да забравя важните / като рождения ден на тъщата например / . Имам приятел футболен не запалянко, а направо маниак. Той може да ти каже на световното преди двайсет години в коя точно минута на мача, кой е вкарал решителния гол, и как се е стигнало до головата ситуация. Аз съм нещо подобно с кактусите. Идваш, посочваш произволно трънче, и аз ще ти кажа кога и от кого съм го купил. Колко пъти съм го пресаждал. Имал ли съм проблеми с него и т.н. Подобна информация мога да дам и за повечето трънчета които вече съм изгубил. / е за най-важните и тези от последните години / Не съм го искал. Просто всичко това се е запечатало в главата ми. Ще посмаля малко защото човек никога не трябва да е категоричен до крайност. Подобна информация вероятно мога да дам за деветдесет процента от трънчетата си защото на сто процента и на мен не ми се вярва, но все пак за нуждите на моето хоби, и за да мога да разговарям безкрайно на любимата ми тема - кактуси в главата ми има предостатъчно инфо.
Въпреки това обаче свалям шапка на хората дето не ги мързи да положат всичкия този допълнителен труд, да систематизират колекциите си, и да създадат собствени база данни. Защото това не е еднократен акт. Информацията трябва постоянно по всяко време да се допълва и обновява, а това иска време и труд.