Автор Тема: Софтуер за кактуси  (Прочетена 18644 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен vagrantsf

• Потребител на Кактус БГ
  • Публикации: 497
  • Activity:
    0%
  • СВОБОДА , РАВЕНСТВО , ПИРАТСТВО !
Re: Софтуер за кактуси
« Отговор #15 -: Декември 05, 2012, 09:13:59 pm »
Да , попълването на всякакви статистики е малко досадно :

ОК е когато има малка сбирка , дори е забавно . Но огато трябва да се картотекира огромна сбирка може да ти изпуши главата.

Неактивен scleri

• Публикации: 1138
  • Activity:
    0%
« Отговор #16 -: Декември 05, 2012, 09:40:25 pm »

Честно казано не ви разбирам защо ви е такава програма. Ако софтуера ви е хоби / имам такъв приятел / тогава да.  Ако човек е производител тогава да. Ама за хоби ?  Аз лично съм човек на точните науки. Още малко и ще навъртя 30 години стаж в една професия която изисква да си точен до маниакалност.  Това неминуемо се отразява на личния ми живот. Около мен всичко е подредено с изключение на кактусите. Там съм творчески разхвърлян до крайност.  Може би това е част от думичката хоби.  Живота ми да зависи от това не мога да ви кажа колко точно кактуса имам, от кои точно видове и т.н. Обаче само един кактус да изчезне или някой да го премести на друго място. Усещам на секундата.  Без да се налага да проверявам в някаква база данни.  Е такъв съм аз. Не мога да искам и вие да сте като мен. Просто изразявам личното си отношение. 

Неактивен melaleuca

• Публикации: 2283
  • Activity:
    0%
« Отговор #17 -: Декември 05, 2012, 09:46:55 pm »
Съжалявам това! Сега е новият век и така прави каквото искате! Какъв е проблема за това?

Неактивен Clement

• Герой на Кактус БГ
  • Публикации: 1469
  • Activity:
    0%
  • Kaktusi on the wii !!!
« Отговор #18 -: Декември 05, 2012, 10:48:30 pm »
as predi polzvash edin,  Solisia se kasvashe raboteshe s Java . stranitsata oshte ima , no software nqma .
ne mi se pravi spicyk s edin software pove4e . myrsi i  snam kak as sym . shte po4vam shte pravq 1/3 , i shte spra.

viubshte nqmam spicyk ot kakvi rastenie imam.No kakto Scleri , samo edin da nqma i go snam.

kaktusi za prodavane

http://cactus-bg.com/clement/

Неактивен kalinaalena

• Публикации: 1017
  • Activity:
    0%
« Отговор #19 -: Декември 06, 2012, 08:41:26 am »

Живота ми да зависи от това не мога да ви кажа колко точно кактуса имам, от кои точно видове и т.н. Обаче само един кактус да изчезне или някой да го премести на друго място. Усещам на секундата.  Без да се налага да проверявам в някаква база данни.  Е такъв съм аз. Не мога да искам и вие да сте като мен. Просто изразявам личното си отношение.
И аз така, но ще взема някога да преброя поне саксиите,групи по размер и ще сметна тонажа.:)

Неактивен GaBOSS

• Герой на Кактус БГ
  • Публикации: 135
  • Activity:
    0%
  • Кактузар
    • НеСиПрав
« Отговор #20 -: Декември 10, 2012, 07:01:41 pm »
Ако Johny се нагърби да ми систематизира полетата в базата данни и какви справки да вади програмата, мога да опитам да спретна нещо по-елементарно, което да развием по-нататък с общ труд. /но ще е под Windows, за Linux още не съм писал програми/
Дегустирам ракия по домовете с материали на клиента.

Неактивен John Stalker

• Група БЕК
  • Публикации: 3297
  • Activity:
    0%
  • Пишман енциклопедист, списвач и събирач на кактуси
« Отговор #21 -: Декември 10, 2012, 07:33:43 pm »
Ако Johny се нагърби да ми систематизира полетата в базата данни и какви справки да вади програмата, мога да опитам да спретна нещо по-елементарно, което да развием по-нататък с общ труд. /но ще е под Windows, за Linux още не съм писал програми/

Навит съм! (y) Мисля, че ще се намерят още доброволци да дадът акълец.  (dance) (sun)

Неактивен el pistolero

• Публикации: 1484
  • Activity:
    0%
  • Пън Шуй и сумо инструктор по оригами каланетика
« Отговор #22 -: Декември 10, 2012, 07:50:53 pm »
Ето моето предложение за полета:
Род:
Вид:
Подвид:
Полеви номер:
Местообитание:
Производител/продавач:
Дата на придобиване:
Дата на сеене на семките:
Номер(код) на растението в колекцията:

А може и отдолу едно по- голямо поле от няколко реда за възможност за въвеждане по- обстойна информация ако има нужда, примерно бележки по начина на отглеждане, условия на хабитата или други специфични особесноти за конкретния вид.
В едната страна- отляво или одясно е хубаво да има поле в което да се прикачи снимка на растението (пеоразмерена до някакъв компромисен размер, но все пак да бъде от полза за визуализация)

Eто примерен вариант:

Съответно да бъде възможно търсене по род, вид/подвид, полеви номер... и евентуално по номер в колекцията и продавач .  Струва ми се, че ще е достатъчно.
Разбирам, че откъм визуализацията със снимка и оформяне на подобни бутони, като на снимката ще има вероятно проблем, ама може и да открием някакви подходящи темплейти.

Неактивен scleri

• Activity:
    0%
« Отговор #23 -: Декември 10, 2012, 07:53:03 pm »
Както вече казах за мен е непонятно това желание за педантиризиране / измислих нова думичка /  на хобито, но уважавам вашия стремеж към съвършенство. Явно не сте сами на тоя свят. Вижте няколко програми които използват ваши съмишленици сред руските колеги кактусисти.

http://www.cactuslove.ru/programs.php

Неактивен vagrantsf

• Публикации: 497
  • Activity:
    0%
  • СВОБОДА , РАВЕНСТВО , ПИРАТСТВО !
« Отговор #24 -: Декември 10, 2012, 08:11:09 pm »
Skleri , най-добрият ми приятел е каталогизирал по този начин цялата си колекция от пеперуди ( по семейство , род , вид , подвид  и пол )  !!! Като файловете ги пази на 3 - 4  места , да не би нещо да стане и загуби данните си. Сега трябва да кажа , че колекцията му е ГИГАНТСКА  - когато не препарира пеперуди , пише статий  или  е на терен да събира , като намира време да се грижи за семействто си , да прави жената щаслива ( или не  (devil) ) , да разходи кучките , да спретне ремонт на щерката и т. н.
Честна дума , не съм виждал по-работоспособен човек от него. ... И да добавя - аз не мога така  :x

Неактивен scleri

• Activity:
    0%
« Отговор #25 -: Декември 10, 2012, 11:26:23 pm »

И кактусисти има такива. Сигурен съм че и Веснер например има добре каталогизирана колекция. И той ходи на терен. Неговите наблюдения в природата също вероятно са прилежно описани. Само че да наречеш Веснер любител няма да е сериозно.

За какъв чеп ми е на мен да помня на коя дата точно съм си купил ей това кактусче. Колко е било голямо, и т.н. За мен е важно че го имам, и ми доставя удоволствие да се грижа за него.  От друга страна и на най-добрия любител се случва всяка година да загуби някое и друго трънче. Какво става със събраната за него информация? Ами за почти трийсет години кактусарство аз съм загубил сигурно повече от двеста, триста растения. / За свое оправдание ще кажа в началото повече, сега чувствително по-рядко /  Вярно че като обем информацията за тях няма да е кой знае колко. Компютърът ми няма да се препоти да я запомни, но кога ще ми притрябва, и за какво ?
Виж ако човек е решил да е полезен за другите. Тоест един ден да вземе и да обобщи всичко в една точна книга тогава вече е друго. За чистото хоби обаче според мен не си струва усилията.

Неактивен kalinaalena

• Activity:
    0%
« Отговор #26 -: Декември 11, 2012, 08:56:45 am »

За какъв чеп ми е на мен да помня на коя дата точно съм си купил ей това кактусче. Колко е било голямо, и т.н. чувствително по-рядко /  Вярно че като обем информацията за тях няма да е кой знае колко. Компютърът ми няма да се препоти да я запомни, но кога ще ми притрябва, и за какво ?
Не мисля, че е точно така.Ако знам, че някое бодилче съм взела с размер 1-2см и вече втора година не е станало повече от 4/примерно/ ще потърся причина.Възрастта и размера на кактусите е от значение и за цъфтежа /но ти Склери не се вълнуваш много от цветове/.Също и почвата, излагането на слънце.И още причини вероятно има в плюс за инфото.Не мисля, че е педантизъм.

Неактивен Neli Maneva

• Публикации: 826
  • Activity:
    0%
  • бодливка
« Отговор #27 -: Декември 11, 2012, 09:47:17 am »
аз например, 20 и кусур години редя папки стриктно, мога да кажа даже педантично. Кактусите ги гледам, зада релаксирам покрай тях. Ако трябва да си водя нещо подобно ще ми е неприятно, ще го свързвам с работа не с удоволствие. И накрая, мисля, че това моето е мързел, за който си търся оправдания  :D

Неактивен scleri

• Activity:
    0%
« Отговор #28 -: Декември 11, 2012, 10:56:53 am »
Цапаме хубавата тема на добрите хора, но не мога да се сдържа, и да не издумам още няколко мъдри мисли.

Не знам каква е тази способност на човешкия мозък да помни най-ненужните неща, и да забравя важните / като рождения ден на тъщата например / . Имам приятел футболен не запалянко, а направо маниак. Той може да ти каже на световното преди двайсет години в коя точно минута на мача, кой е вкарал решителния гол, и как се е стигнало до головата ситуация. Аз съм нещо подобно с кактусите. Идваш, посочваш произволно трънче, и аз ще ти кажа кога и от кого съм го купил. Колко пъти съм го пресаждал. Имал ли съм проблеми с него и т.н. Подобна информация мога да дам и за повечето трънчета които вече съм изгубил. / е за най-важните и тези от последните години / Не съм го искал. Просто всичко това се е запечатало в главата ми. Ще посмаля малко защото човек никога не трябва да е категоричен до крайност. Подобна информация вероятно мога да дам за деветдесет процента от трънчетата си защото на сто процента и на мен не ми се вярва, но все пак за нуждите на моето хоби, и за да мога да разговарям безкрайно на любимата ми тема - кактуси в главата ми има предостатъчно инфо.

Въпреки това обаче свалям шапка на хората дето не ги мързи да положат всичкия този допълнителен труд, да систематизират колекциите си, и да създадат собствени база данни. Защото това не е еднократен акт. Информацията трябва постоянно по всяко време да се допълва и обновява, а това иска време и труд.

Неактивен kalinaalena

• Activity:
    0%
« Отговор #29 -: Декември 11, 2012, 10:57:14 am »
Да, най-вече мързелът при мен е причината да нямам една спретната база данни.Дори и за поръчките би била от полза, /Джони, едно модулче за поръчки дали няма да ти е от полза, че понякога се правят няколко едновременно/ защото след 2010 и2011-та година, когато поръчвах безумно и необмислено имам пет лобивии ферокс и един ехинопсис ферокс. :) Е, ще си ги сравнявам и ще им правя класация, но за сега по нищо не се различават, т.е. само по индексите.

Кактус БГ

« Отговор #29 -: Декември 11, 2012, 10:57:14 am »

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33