Автор Тема: Защо семеначетата се издължават и как да ги предпазим?  (Прочетена 20616 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен el pistolero

• Потребител на Кактус БГ
  • Публикации: 1484
  • Activity:
    0%
  • Пън Шуй и сумо инструктор по оригами каланетика
Джони, аз не виждам, каква ти е чуденката за издължаването в конкретния случай при положение, че сега разбираме всички от теб, че ги гледаш в пълноводно аквариумни условия,като орки накиснати в аквариум за окореняване... да не кажем направо като за Анубиаси или Валиснерии  (rofl) (rofl) (rofl)

Неактивен Andromir Popov

• Публикации: 1064
  • Activity:
    0%
Още по лошо как да си почиват на тъмно на 25 гр.Висока ти е нощната температура. (wasntme)

Неактивен scleri

• Публикации: 1138
  • Activity:
    0%
Да не заемам позиция на последна инстанция, но според мен основната причина за издължаването е недостига на светлина. / Или недостига на определен спектър в светлината / Доказано е / не лично от мен / че червената светлина стимулира растежа във височина, а синята в ширина.  Както вече веднъж имах възможността да споделя растението получава различна по честотен състав светлина в различните части на деня. За това сутрин по-червената светлина стимулира към делене клетките на върха на растението и то расте във височина, а по обяд по-интензивно започват да се делят клетките разположени хоризонтално в резултат на което растението надебелява.  Освен растежа различната светлина / по честотен спектър / стимулира, или по-точно управлява, и други процеси в растението като дишането, обмяната на хранителни вещества, транспорта на тези хранителни вещества от зелената / хлорофилната / зона към клетките и т.н.
Не знам с какви лампи е осветявал аквариума си Джони, но ако са били обикновени бели лампи, явно на тези трънчета не е достигнало синичкото.

Иначе преторяването и излишъкът от влага / в дози които кактуса все пак може да поеме / водят до неговото неестествено наедряване / ние имаме една по-точна думичка - напращяване . Изглежда напращял /. Руснаците на такъв кактус казват - жирны, тоест тлъст. Самото растение изглежда неестествено свежо, и аха , аха да се пръсне по шевовете.

Различните видове имат различна склонност към издължаване. При едно и също количество светлина един кактус ще се издължи неудържимо, а друг само ще забави растежа си. Няма да споменаваме че някои видове по принцип се задоволяват с по-малко светлина. Те просто биха се развивали нормално.

Неактивен Галин Моряка

• Публикации: 124
  • Activity:
    0%
да споделя и аз какво мисля имам доста опит със семена
(y) Aко приемем, че светлината е достатъчно може ли да се наблюдава подобно източване?  (think)
отговора на въпроса ти е не. и това е основната причина да се издължават семеначетата, просто светлината не им е достатъчна!

...
Твоите бебечета опредлено са си длъжки от обилната водичка и лекия недостиг на светлинка  :P

Това са лански бебоци, гимнота. Определено светлина едва ли им е била недостатъчна, плуваха така с кутийката в големия аквариум, на 3-4 см от четири 20W ламби. Били са и на топло и на светло. :D Има и други фактори които спомагат макаронообразуването. ;)

ако тези растения са видели веднъж лятното БГ слънцето, няма шанс с лампи да постигнеш същата светлина. знам че лампите си имат разни характеристики(лумени, луксове и др.) ама слънцето си е слънце и никоя лампа не може да го докара. колкото до нощната температура то при мене поне три месеца в годината в оранжерията през ноща е 25 и повече градуси и точно тогава растенията са поляти и растът но нищо не се източва. и въобще никога не съм виждал(а аз доста съм обикалял) кактус който да се източи поставен на целодневно слънце. от моя опит знам че няма никакъв проблем за семеначетата първата година да са под лампи, няма да се издължът, но когато напролет ги изкарам на  (sun) повече никога не ги връщам под лампи, защото се получава това дето си показал на снимката. 

Неактивен 7george

• Герой на БЕК
  • Публикации: 2858
  • Activity:
    0.2%
  • Какторжник, по лесните видове
И аз това мисля - няма защо да ги връщате пак в детските ясли, веднъж били на слънце. Да си зимуват нормално 2-та зима. Издължаването може да се оправи за едно лято на 2-та, 3-тата или следваща година при повече слънце без проблем. Длъгнестата част ще се свие сама или изреже в краен случай.
== Лятото идва! ==
Every day above ground is a great day!

Неактивен asensy

• Група БЕК
  • Публикации: 1288
  • Activity:
    0%
Имам по две бройки Навахоа и Склеро полианциструс. Пролетта бяха издължени като черва, въпреки че ги гледах доста време на 3 см под пурите на Силвания. Зимата привикнаха зад стъклопакета на хола и напролет ги изкарах отвън между по-високи кактуси да им правят сянка след един момент от деня. Понаедряха отгоре. По същия начин ще действам и следващия сезон. Незнам кога ще заприличат на желаните тръни. При комуникиране с колега кактусар с огомен опит в сеенето на подобни гадости съм разбрал, че такива кактуси още млади се качват на някаква подлога за да се напомпат и да добият сферична форма и в един момент се вкореняват. От известно време се отдалечавам от подлогите и лепя само при директна заплаха за живота ми. Предпочитам да си ги мъча на корен. Растат бавничко, но годинките вървят бързо особено като минеш Христовата възраст и в един момент гледаш - а какъв хубавец е станал. Така карам и с аустротата, соларисчето и с някои други модерни или набедени за невъзможни да се гледат на корен трънчета.

Неактивен John Stalker

• Група БЕК
  • Публикации: 3297
  • Activity:
    0%
  • Пишман енциклопедист, списвач и събирач на кактуси
Re: Защо семеначетата се издължават и как да ги предпазим?
« Отговор #21 -: Февруари 28, 2013, 05:46:56 pm »
Чудех се в коя тема да си задам въпроса и избрах тази. :)
В новия трети етаж в който сега са преместени първите семеначета добавих още една лампа и станаха 4. Като гледам доста светло е, но ме притеснява че забелязвам издължаване на склеро и педио бебоците. Също така се чудя дали да се притеснявам за "здравия" външен вид който имат, зачервени бузки и наперени мустаци. Това оцветяване в розово-червено-лилаво нормално ли е? Ето едно педио за пример(think)

Като гледам ацтекиумите и те лилавеят ама си остават компактни.

Неактивен nimich

• Публикации: 108
  • Activity:
    0%
« Отговор #22 -: Февруари 28, 2013, 09:52:42 pm »
Аз бих се притеснил не толкова от издължаването, колкото от лилавия цвят на някои, доста си ги поизпържил. Има една степен на зачервяване, отвъд която може и да има загуби или най-малко стагнация . Може да си направиш сметка на интензивността на осветлението, като имаш пред вид напр. сл.: Пълно слънце по обед е около 930 лумена /кв.м. – това е убийствено за семеначета. Това което се препоръчва за семеначета под изкуствено осветление е 200-300 лумена/кв.м, не повече от 700. За повече информация може да видиш или си припомниш - http://cactiguide.com/article/?article=article17.php

Неактивен nimich

• Публикации: 108
  • Activity:
    0%
« Отговор #23 -: Февруари 28, 2013, 10:00:42 pm »
Поправка!!! Объркал съм единиците

10000 лумена/кв. фут - пълно слънце

препоръчителни за искуствено осветление - 2000 - 3000 лумена/кв.фут, не повече от 7000

Неактивен John Stalker

• Група БЕК
  • Activity:
    0%
« Отговор #24 -: Февруари 28, 2013, 10:53:58 pm »
По някакви спомени GRO-LUX Т8 - 60 см вадеше към 380-400 лумена. Демек пека с 1600 лумена 0.2 кв. м площ. (think) Всъщност една от лампите е коралстар и на нея не знам лумените, предполагам са в малко повече от 400.

Неактивен vagrantsf

• Публикации: 497
  • Activity:
    0%
  • СВОБОДА , РАВЕНСТВО , ПИРАТСТВО !
« Отговор #25 -: Февруари 28, 2013, 10:54:57 pm »
За мен Педиокактусите изглеждат повече от здрави !!! ЕВАЛЛА !!! Никога не съм имал ацтекиуми, затова за тях няма да се исказвам.
Принципно, семенаците  на  някои някои видове са по-издължени - такава им е природата  :), такива са сулкоребуцийте и ребуцийте, лобивиа фаматимензис боние, веингартийте..
Аз много се кефя когато семеначетата и кактусите ми червенеят - изглеждат ми като в природата !
« Последна редакция: Февруари 28, 2013, 11:32:26 pm от vagrantsf »

Неактивен asensy

• Група БЕК
  • Публикации: 1288
  • Activity:
    0%
« Отговор #26 -: Февруари 28, 2013, 11:09:17 pm »
Перфектни са, не ги пипай.

Неактивен bricki

• Публикации: 444
  • Activity:
    0%
  • новобранец ;)
« Отговор #27 -: Февруари 28, 2013, 11:34:47 pm »

10000 лумена/кв. фут - пълно слънце

препоръчителни за искуствено осветление - 2000 - 3000 лумена/кв.фут, не повече от 7000

По тези данни даже излиза, че можеш да ги печеш с твоите ламБи х 4...  (think)
(1 кв.фут - около 0,1кв.м.)

Какви ли биха станали тогава?!?...  (sun)

Неактивен John Stalker

• Група БЕК
  • Activity:
    0%
« Отговор #28 -: Февруари 28, 2013, 11:41:25 pm »
Специализираните ламБи вадят реално по-малко лумени от осветителните такива, но това не пречи на растенията. Важното в случея е да напипаме колко гъсто да ги редим и от какво разстояние да печем бебетата. ;) При мен в последния случей са наредени  през 5-6 см. от център до център на ламБа.

Неактивен troll

• Публикации: 549
  • Activity:
    0%
  • Кактусистки психоаналитик а.к.а. ПСИХО
Лумен е единица за светлинен поток т.е. в него вече участва повърхнина, а също и разстоянието до лампата. в този смисъл таз статия в кактусгайд и единицата лумен/кв.фут ... ъъъъ ... някак не я разбирам.
Ако става дума за квадратен фут, то и разстоянието до светлиния източник требе да е един фут и тогава почва да придобива смисъл. не стига туй, ами лумените са за точков източник и работата с тях при неонови тЪрби е силно усложнена.
Така, че предлагам да не ходим в техническата част, щото тоз път тя е тъмна и страшна, а да видим кво казват специялистите по кактуси. А те казват, че сичко е ОК.
Мен лично ми се виждат малко препечени на базата на туй, че имах няколко леко кафяви ферокактуси и ги поскрих от лампите и те почнаха да позеленяват, но пък другите у същата саксия дето не беха кафяви, май се издължиха малко. Абе нема оправия.
Кардиналния въпрос е страшно ли е издължаването на семеначетата, на който Асенси по-горе е дал своя отговор.
Ако имаш два цъфнали какгуси дай единия на мен

Кактус БГ

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33