Да не заемам позиция на последна инстанция, но според мен основната причина за издължаването е недостига на светлина. / Или недостига на определен спектър в светлината / Доказано е / не лично от мен / че червената светлина стимулира растежа във височина, а синята в ширина. Както вече веднъж имах възможността да споделя растението получава различна по честотен състав светлина в различните части на деня. За това сутрин по-червената светлина стимулира към делене клетките на върха на растението и то расте във височина, а по обяд по-интензивно започват да се делят клетките разположени хоризонтално в резултат на което растението надебелява. Освен растежа различната светлина / по честотен спектър / стимулира, или по-точно управлява, и други процеси в растението като дишането, обмяната на хранителни вещества, транспорта на тези хранителни вещества от зелената / хлорофилната / зона към клетките и т.н.
Не знам с какви лампи е осветявал аквариума си Джони, но ако са били обикновени бели лампи, явно на тези трънчета не е достигнало синичкото.
Иначе преторяването и излишъкът от влага / в дози които кактуса все пак може да поеме / водят до неговото неестествено наедряване / ние имаме една по-точна думичка - напращяване . Изглежда напращял /. Руснаците на такъв кактус казват - жирны, тоест тлъст. Самото растение изглежда неестествено свежо, и аха , аха да се пръсне по шевовете.
Различните видове имат различна склонност към издължаване. При едно и също количество светлина един кактус ще се издължи неудържимо, а друг само ще забави растежа си. Няма да споменаваме че някои видове по принцип се задоволяват с по-малко светлина. Те просто биха се развивали нормално.