Автор Тема: Експериментални техники и субстрати за сеене на семена от кактуси  (Прочетена 77517 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен 7george

• Герой на БЕК
  • Потребител на Кактус БГ
  • Публикации: 2858
  • Activity:
    0.2%
  • Какторжник, по лесните видове
А има ли някакво значение вида кактус спрямо субстрата...примерно за ферокактусите...и ехинокактусите...
Как успяват в природата...там няма перлит...вярно имат голям брой семената- но все пак някои се прихващат..без перлити,зеолити, кварцов пясък...Някой експериментирал ли е директно сеене...Ме лично не ме притеснява мисълта ,че от 50 -100 семена ще излезе само 3-4 растения...ама пък ще са жилави...или греша?
Ами, в природата оцеляемостта на семената е под 1% , средно нали, тоест ако 1 кактус даде няколкостотин семена в живота си, нормално оцелява 1 семеначе до старо растение, иначе земяна да се е затрупала с кактуси до сега. Ако имаш много семена, така и прави - директен посев навън след последния мраз... ама тава не им е хабитата, тука при нас може да имат врагове и пречки, които и 1 няма да оставят... ами нали купуваме по 25 или 10 семена най-често, затова са тия техники и хватки, да изкарачме по-голям процент от природния, иначе си оставаме с нищо... Е, за отделни видове ще имаме много оцелели, но за много други - обратно (0).  :S
== Лятото идва! ==
Every day above ground is a great day!

Неактивен 7george

• Герой на БЕК
  • Activity:
    0.2%
За техниката на M&J - Харесва ми засипването, но не много дълбоко, семената да са наравно със повърхността, иначе ще се налага да бъркаме под найлона за да ги спасяваме и заравяме, ако корена им остане отвън случайно, а това води да замърсявания.

- Субстрата би могъл да е по-прост, с (3) - 4 компонента някъде максимум, мисля аз;

- тор - приветствам,  (y) щото иначе без листовка няма да изкарат 1 година до първото пикиране... аз го разтварям във водата дето ги поливам.

Без дупки отдолу - това не ми харесва, макар и вие да сте му хванали чалъма. Аз използвам саксийки с дупки , седящи в найлон или тавички, което позволява поливане отдолу. Наистина трябва следене често и изкъсо, да не изсъхнат, ако ги гладате на 30 - 40 гр. максимални...

Абе - щом работи за вас, значи е добре.
== Лятото идва! ==

Неактивен John Stalker

• Група БЕК
  • Публикации: 3297
  • Activity:
    0%
  • Пишман енциклопедист, списвач и събирач на кактуси
За техниката на M&J - Харесва ми засипването, но не много дълбоко, семената да са наравно със повърхността, иначе ще се налага да бъркаме под найлона за да ги спасяваме и заравяме, ако корена им остане отвън случайно, а това води да замърсявания.

- Субстрата би могъл да е по-прост, с (3) - 4 компонента някъде максимум, мисля аз;

...

Засипването е от голяма важност, както и материала с който засипваме. Преди месец-два насяхме една дузина чашки, като семената ги засипахме с едър кварцов пясък. Резилтатите бяха невероятни! :D При еднакви условия, от еднакви семена (от чехите), които вече имахме засяти и поникнали и то с доста добър %.. и сега, ВНИМАНИЕ! Нито едно семенце не успя да поникне за повече от 2 седмици! :D Дори и след последвалото "разравяне" нямахме успех.
Още в началото когато започнахме да сеем в тез чашки за екскременти засипвахме семената с фин прашец вермикулит. Но, "склеро-педио-хоризонтите" никнеха в голям % с дупето нагоре и се налагаше игра с клечки за зъби за да ги върнем в нормална позиция. Влагата която се задържа първите няколко дни във вермикулита се оказа много важна за първоначалното покълване, но ако не реагираш бързо и да насочиш коренчетата надолу семеначето загива. За това трябваше да направим засипката хем влажна, хем по-твърда. Забелязах, че като се опръска вермикулито-сепиолитовата смеска протича някаква химична реакция която кара неслепващия уж сепиолит да слепне с вермикулитовия прах. Образува се една трърда корица отгоре, но влажна от вътре. При последните серии засяти семена от "склеро-педи" резултата беше повече от доволен. Дори тази есен не съм търсил клечки за зъби. :)

Разбира се, че субстрата може да е по-опростен, но аз търсех точно определени качества и за това се поувлякохме със съставките. Първоначалната ни смеска беше като компоненти същата, но с малки и същевременно много важни разлики. Ето и първичната рецепта: 2ч. кот.тоалетна сепиолит) le chaт,, 2ч. вермикулит, 1ч. пясък, 1ч. АquaBasis plus, кислородна вода.

В този субстрат "поникнахме" бая семки, но самия субстрат беше сбит, разпадаше се и задържаше много влага. Затова на мястото на пясъка сложихме ситен зеолит и добавихме една половинка бентонитова котешка тоалетна. Както всички знаят бентонитя като засъхне става на "кирпич" :) Но в компанията на останалите съставки той до някъде успява да покаже качествата си.

След заливането на субстрата с кислородна вода и тук започва химична реакция, при която се отделят мехурчета газ, най-вероятно кислород. В опита си да излезат на повърхността се наблюдава едно кабърдисване на субстрата, той увеличава обема си с до 1/3  :D Така, че се получава една доста пропусклива и рехава маса, която остава продължително време влажна без да е мокра. ;)

30 минути след заливането с кислиродна вода субстрата е готов да поеме семките. ;) Вече можете да обърнете чашката с гърлото надолу - без да се излее или разсипе. За това допринесе добавянето на  бентонитовата котешка тоалетна. (rofl)

Интересното на тази смеска е като я оставим на открито.. досещате се, тя изсъхва много бързо и остава в същия си обем, шуплеста НО лесно разпадаща се. :)

Лесно се изважда от контейнера като дойде време за пресаждане. Пикирането мисля да го избегнем.  :D

Едно докосване с пръст и се разпада. Без голяма опасност да се наранят коренчетата на бебоците и да загният

Неактивен 7george

• Герой на БЕК
  • Activity:
    0.2%
Цитат
В този субстрат "поникнахме" бая семки, но самия субстрат беше сбит, разпадаше се и задържаше много влага.
Нещо като кал? Многото влага е низбежна в затворените найлони, иначе повърхността ще изсъхне. И не е проблем, ако вътре е стерилно, температурата - висока. А след отварянето, може да се дължи на липсата на дупки, дренаж, в дъното на чашките. Както и да е, намерили сте вярната смес за вашата методика.
== Лятото идва! ==

Неактивен ilu6a

• Публикации: 178
  • Activity:
    0%
Ще бъркам за семената кварцов пясък 1,2мм и  пясък 2мм пък каквото стане....дано им хареса на феровците...

Неактивен Milena_Orchid

• Глобален модератор
  • Публикации: 1524
  • Activity:
    0%
  • Орхидея сред кактуси
    • M&J Cactus
Ще бъркам за семената кварцов пясък 1,2мм и  пясък 2мм пък каквото стане....дано им хареса на феровците...

Точно за феротата недей, те обичат хранителен субстрат. Мен ако ме питаш въобще не слагай пясък. Миналата година в стандартния субстрат от кот.тоалетна, вермикулит, зеолит и AquaBasis plus добавихме и торф за ферокактусите, растяха много добре. :)

Неактивен ilu6a

• Activity:
    0%
Стандартен субстрат???
Продава ли се?

Неактивен Clement

• Герой на Кактус БГ
  • Публикации: 1469
  • Activity:
    0%
  • Kaktusi on the wii !!!
Eto ti standarten :P

1/3 pqsyk , 1/3 Po4va ot gradina , 1/3 tor  . tolkos .
razlikata myjdy za rastenie ili za seene na semena shte e 4e trabva da e po sitno za semena .
kaktusi za prodavane

http://cactus-bg.com/clement/

Неактивен ilu6a

• Activity:
    0%
обеззаразяване? на 120гр във фурната?Или ще стане кисела???

Неактивен asensy

• Група БЕК
  • Публикации: 1288
  • Activity:
    0%
В малко позагрята фурна правиш на 120 градуса, държиш за половин час. След това изключваш и вадиш субстрата след като изстине фурната. Достатъчно е да се обеззарази.

Неактивен scleri

• Публикации: 1138
  • Activity:
    0%

Ilu6a, имаш ли на разположение миниоранжерия / на наш жаргон люпилник / с контролирана среда / осветление, отопление влажност на въздуха / като тази за Джони и Миленка? Ако нямаш още ти е рано да сееш колкото и да ти се иска да опиташ. Изчакай дневните температури трайно да се задържат над двайсет градуса, а нощните да не падат под десет. В една нормална година това означава края на април, началото на май. За тази година с това шантаво време което имаме не смея да гадая.
Не знам какви семена си си поръчал, но ако ще сееш основно Ферокактуси не вярвам да имаш кой знае какви проблеми. Те поникват и растат сравнително бързо. Само че като всички кактуси са податливи на гъбични заболявания. За това максималната стерилност която можеш да постигнеш е важна. Обеззаразяването колкото и да е добро премахва само наличните в почвата спори. Хранителната среда си остава непокътната, и когато отвориш кутийките за преглед, за поливане, и по-късно и за проветряване спорите от въздуха неминуемо ще попаднат на повърхността на почвата. Намирайки там богата на хранителни вещества среда нищо не им пречи да се размножат за часове. Единия вариант това да не случи е да разчиташ на помощта на химията. Тоест във водата за поливане да прибавяш превантивно фунгициди. Другия вариант е да ограничиш хранителната среда като насипеш на повърхността слой от сантиметър кварцов пясък с едрина на зърната два милиметра. Коренчетата на семеначетата ще преминат през него и ще достигнат богатата на хранителни вещества почва, но гъбите няма да могат. Тъй като все пак  и в пясъка има някакви хранителни вещества най-добре е да съчетаеш двата метода. Тоест малко пясък върху почвата и фунгицид във водата.

Що се отнася до обеззаразяването на почвата освен класическата фурна можеш да използваш и микровълновата. Двайсетина минути на пълна мощност са достатъчни. За да се загрее добре почвата обаче трябва да е леко влажна. Предимството на този метод е в това че почвата се загрява но температурата на врящата вода. В обикновената фурна ако термо контролера не е добър можеш да препечеш почвата до степен да я изгориш. При това изгаряне в почвата протичат процеси които я правят силно алкална и неподходяща за сеене. Особено ако в нея има торф. 

Неактивен 7george

• Герой на БЕК
  • Activity:
    0.2%
Аз пробвах с микровълнова, не ми хареса резултата, и си минах на старата методика: сместа, вече влажна, в мрежичка или тензух нещо, на пара - в тенджера върху сито или едри камъни над водата - половин час.

Ако има листовка или тор нещо - почва да мирише и го правя навънка, лятото.

А отвориш ли 1-ж найлоните, трябва да се мине та режим сухо-мокро, иначе загубите са неизбежни. Феровците дърпат бързо, с тях няма проблем.
Обаче дребните мамиларии ( и др. подобни) - там е мъка. Щото растат бавно, свършва им въздуха, отваряш ги, нов стрес. Ако ги преполееш - почват да земинават една по една. Може би година в буркан, е вярната методика за тях.
« Последна редакция: Февруари 25, 2014, 12:47:03 am от 7george »
== Лятото идва! ==

Неактивен ilu6a

• Activity:
    0%

Ilu6a, имаш ли на разположение миниоранжерия / на наш жаргон люпилник / с контролирана среда / осветление, отопление влажност на въздуха / като тази за Джони и Миленка?
Апартамента ми е 20гр постоянно-по контролирано от това здраве му кажи...влажността е проблем защото съм на парно...имам изложение и изток ,и запад...Няма да чакам лято...

Неактивен scleri

• Публикации: 1138
  • Activity:
    0%
Семената са си твои, нетърпението също. Ти си решаваш. Аз само мога да ти кажа че при двайсет градуса никнат перфектно Пародиите, но за да поникнат феровците температурата трябва да е двайсет и пет, двайсет и осем градуса през деня, а вечер да пада до към осемнайсет, двайсет. Когато ти писах температури трайно над двайсет градуса имах в предвид че когато навън е двайсет градуса вътре зад прозореца на слънчице температурата е поне двайсет и пет, а по обяд и повече. Тоест през по-голямата част от деня температурата вътре в кутийката е около и малко над двайсет и пет градуса. 
Ако сложиш кутийките със семената в някое старо аквариумче и включиш над тях една обикновена стара крушка с нажежаема жичка можеш да вдигнеш достатъчно температурата и да сееш и сега, но без терморегулатор трябва да си наблизо от време на време да поглеждаш термометъра да не ги опечеш.

Неактивен ilu6a

• Activity:
    0%
Емиии не се сдържах...Посях 10 семана на  Echinocactus polycephalus...60% кварцов пясък промит и 40 % чехски субстрат за кактуси....Температурата е постоянна-28 градуса

Кактус БГ

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33