Автор Тема: За Градината  (Прочетена 72836 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен troll

• Потребител на Кактус БГ
  • Публикации: 549
  • Activity:
    0%
  • Кактусистки психоаналитик а.к.а. ПСИХО
Re: За Градината
« Отговор #210 -: Август 10, 2014, 09:50:56 pm »

Ако имаш два цъфнали какгуси дай единия на мен

Неактивен zmei4o

• Публикации: 911
  • Activity:
    0%
« Отговор #211 -: Август 11, 2014, 11:53:47 am »
Чудничко  (clap) (party) (wasntme)

Неактивен 7george

• Герой на БЕК
  • Публикации: 2858
  • Activity:
    0.2%
  • Какторжник, по лесните видове
« Отговор #212 -: Септември 21, 2014, 07:26:22 am »
Троле, остана само да обера касиса, ментата и 1 порция чушки за лютеница да пекна. Кактите ги прибирам точно за 1 час, вече го отработих. Няма да е в Петък, ама на 30-ти примерно може да се насрочи.

Юка глаука, най-севрната юка. Вече и при нас. Захваната от невкоренена издънка.

Лятото идва.  :)

== Лятото идва! ==
Every day above ground is a great day!

Неактивен SPINY

• Публикации: 977
  • Activity:
    0%
« Отговор #213 -: Ноември 30, 2014, 02:52:46 pm »

Вчера в сливенската вилна зона зърнах тая вкусна райска ябълка и реших , че ако някога имам вила , непременно ще си засадя и райска ябълка да ми я краси  :) 

Неактивен Neli Maneva

• Публикации: 826
  • Activity:
    0%
  • бодливка
« Отговор #214 -: Ноември 30, 2014, 03:13:02 pm »
Такова чудо на природата никога не съм опитвала, при нас по пазара носят, но са жълти и ми се струва, че няма да са добри на вкус щом не са оранжеви  :) Прекрасна гледка Спини, топлят душата тия оранжеви плодчета  :)

Неактивен el pistolero

• Публикации: 1484
  • Activity:
    0%
  • Пън Шуй и сумо инструктор по оригами каланетика
« Отговор #215 -: Ноември 30, 2014, 03:32:19 pm »
Ако сеете райска ябълка внимателно подбирайте сорта да е безтанинов, за да не останете разочаровани от вкуса на плодовете. В България масово сетите от едно време са танинови сортове с много стипчив вкус, дори на презрелите плодове. В последните години има вносители на фиданки (Екзотикплантс от Пазарджик)азиатски сортове от гръцки разсадници, които са безтанинови с много вкусни и нестипчиви плодове дори и да не са узрели- имат вкус на нещо средно между червена тиква и праскова без да са и грам стипчиви и да ви изтръпва езика при яденето им.
По пазарите също масово сега предлагат стипчиви/танинови  райски ябълки, а безтаниновите са рядкост. Аз като питам по пазара и всеки търговец казва, че неговите не са стипчиви, но им нямам вяра и винаги пробвам само с по един- два плода и ако се окажат танинови, не повтарям при същия лъжец, но ако се окажат безтанинови си купувам 2-3 килограма на следващия ден.

Неактивен scleri

• Публикации: 1138
  • Activity:
    0%
« Отговор #216 -: Ноември 30, 2014, 04:49:30 pm »
Райската ябълка ми е любим плод. На вилата имам сяти две. Едната е безтанинова, шоколадова. Когато върже плод от цвят който е успял да се опраши плодното месо става шоколадово кафяво. Когато плода е от не опрашен цвят плодното месо си е класическо за райската ябълка оранжево.
Тия таниновите също са безкрайно вкусни. Просто трябва да имаш търпение да достигнат консумативна зрялост. Също като мушмулите. Трябва вътре плодното месо да стане полутечно и тогава наистина е райски плод. Всякаква стипчивост изчезва.
Нелка, не гледай че не са ярко оранжеви.В България райски ябълки има поне десетина, петнайсет сорта. Някои са по-жълти, други са оранжеви. Някои са по плоски, други имат нормална за ябълка форма като тези от снимката на Спини. Едно им е общото. Всички са много вкусни.
Главният им кусур е ниската студоустойчивост. За северна България почти нямат шанс. Появиха се в последно време на пазара сортове / основно корейски / за които се обещава студоустойчивост до минус двайсет и три градуса, ама докато око не види не вярвам. Моите издържат без проблем до към минус петнайсет. При минус осемнайсет измръзват по-младите клонки, при минус двайсет и нагоре си отива цялото дърво. Ако всяка зима беше толкова студена щеше да е по-хубаво. Човек се примирява и просто не сее такива дръвчета. Лошото е че такива студове има веднъж на пет, шест години. Сееш, поливаш, радваш се и тъкмо започнеш да береш и бум. Идва една по-люта зима и трябва да почнеш отначало. Пак сееш, поливаш, радваш се и тъкмо скъсаш първите плодове и идва следващото бум. Иначе цъфти късно и последните слани не са опасни. Не иска много вода, устойчива е на болести. Не е придирчива и към почвата. Единствено зимният студ е препъни камъчето.

Неактивен Neli Maneva

• Публикации: 826
  • Activity:
    0%
  • бодливка
« Отговор #217 -: Ноември 30, 2014, 05:48:02 pm »
Момчета, благодаря ви за изчерпателните отговори. Още в сряда ще си купя и ще пробвам вкусът на райското чудо, аз обичам мушмули, може пък да ми харесат  :) По принцип не обичам да пробвам нови неща, и с подправките съм такава.... закостеняла дъртачка  :D

Неактивен scleri

• Публикации: 1138
  • Activity:
    0%
« Отговор #218 -: Ноември 30, 2014, 06:40:11 pm »
Ако искаш още в сряда да опиташ избери най-меките които можеш да намериш на пазара. На добре узрелите кожицата става по-тънка и полупрозрачна. Трябва не просто да е мека, а да е много мека.  Разбира се ако си нетърпелива можеш да пробваш и някое омекнала. Ще усетиш специфичния вкус и аромат, но ще е гарниран с едно стипосване на устата, и ще е поне да пъти по-малко сладка от напълно узрялата.

Неактивен el pistolero

• Activity:
    0%
« Отговор #219 -: Ноември 30, 2014, 07:06:46 pm »
А безтаниновите се ядат и неузрели и узрели и презрели- всякак, без да имат лош вкус  (devil)

Неактивен troll

• Activity:
    0%
« Отговор #220 -: Декември 03, 2014, 02:35:57 am »
Ма аз харесвам танин!
Във виното , освен истина, нямаше ли и танин?!?

Неактивен 7george

• Герой на БЕК
  • Публикации: 2858
  • Activity:
    0.2%
  • Какторжник, по лесните видове
« Отговор #221 -: Декември 03, 2014, 04:35:03 pm »
Ма аз харесвам танин!
Има в червеното, ако е лежало в дъбови бъчви или си киснал в него дъбови стърготини докато ферментира.

А на градината това и е хубавото от 1-ви ноември и 6 месеца след това, че вече не ще никакви грижи, притисната от дебела снежна покривка.  (d)
== Лятото идва! ==
Every day above ground is a great day!

Неактивен el pistolero

• Activity:
    0%
« Отговор #222 -: Декември 03, 2014, 09:27:16 pm »
Ма аз харесвам танин!
Ти хубу харесваш танин, ама във винената му форма. Пробвай танинова райска ябълка, която все още не се е скашкала ( а някои и след скашкване са си все тъй) и да видим как ще оцениш танина в таниновите райски ябълки- дали като вкуса на зелен ананас с присъщото полупарализиране на небцето и езика или дори с една доза алкалност в повече от това  (devil)

Неактивен troll

• Activity:
    0%
« Отговор #223 -: Декември 07, 2014, 01:58:01 am »
Абе .... Пистолеросът ....ъъъъ...ти почваш да мъ съмняваш, значи.
Ти, ся, като една Ева, почваш да ми предлагаш ябълки, че и райски на всичкото отгоре...
Българския мъж райски ябълки не яде, само български и то ако няма пържоли!
 :^)

Неактивен troll

• Activity:
    0%
« Отговор #224 -: Декември 25, 2014, 06:06:28 am »
това ми е новия парник - модифициран геодезичен конус.
1.22м диаметър на основата и наполовина висок.
малък и кръгъл:

Кактус БГ

« Отговор #224 -: Декември 25, 2014, 06:06:28 am »

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33