За мен това е нотокактус,а за други бразилипародия рехензис.А за трети може би пародия,не знам.
Всички от този подрод на нотокактусите са много капризни,особено до 10 год възраст.Произхождат от ниските планини на Рио Гранде ду Сул.Доста влажно е зимата със сравнително ниски температури(4-8,10 градуса),защото растат на около 800-1100 м,и почти постоянни температури лятото -30 градуса.Растат много бавно,искат влага почти постоянно,малка грешка-и айдеееее.Растежа е съизмерим с ариокарпусите,но при тях поне не чакаш да растат и поливаш в месеца веднъж.Тази година започнах да запазвам посева,като ги качвам на подложки,щото досега-леш-95-98% загуби.Съчетано с ниска кълняемост,дори и при пресни семена,малки размери на семеначетата-на 2 години е колкото астрофитум или ферокактус на два месеца.
И за да не съм голословен-интересува ме дали някой във форума има някой от следните видове:Brasiliparodia alacriportana(ама не от Баба Радка,че нейната е нещо друго),aurusetus,brevihamata,buenekeri,katherine,rechensis.Ако не иска да сподели опит тук,то нека ми пише на лични,да разменим рецепти и генетичен материал.