Автор Тема: Бодли  (Прочетена 308251 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен kle4o

• Потребител на Кактус БГ
  • Публикации: 210
  • Activity:
    0%
Re: Бодли
« Отговор #210 -: Септември 14, 2012, 09:32:19 pm »
Темата за полевите номера също е доста интересна.
Води се един спор, като този във физиката за така наречените "консервативни системи", като се постулира, че едно място е "консервативно" по отношение на някое трънче в достатъчна степен, ако другите места са "достатъчно" отдалечени от него и има достатъчно учени глави, които са съгласни с това.
И винаги става дума за моментна снимка, т.е. приема се, че миналото, бъдещето и случайността ги няма.
За да е още по-интересно, има много полеви номера, които вече не се потвърждават в природата, а повече при чехите например.
За нашего брата е полезно да свързва даден полеви номер с даден събирач и с неговият стремеж да създаде своя марка в културни условия.
На терена нещата са в постоянно движение и щом от небето могат да валят жаби, защо да не може и семена.
Да не говорим за вятъра, животните, пороите, ураганите и прочие смутители на системността.
Веснер е отишъл някога в Пан де Азукар и се е появила AW88, но от събраните братовчедски семена се получава достатъчно богата за обиграното око различност, защото даже и близнаците не са еднакви напълно.
Това е и нашият шанс, защото, ако човек е достатъчно настойчив би могъл да развие тънкостите на генетичния материал в своята колекция.
Впрочем да предупредя - във влажна година копиапоите мрат като мухи, но пък са чудесни, поне за мен.

Неактивен Neli Maneva

• Публикации: 826
  • Activity:
    0%
  • бодливка
« Отговор #211 -: Септември 15, 2012, 08:25:46 am »
След прекрасните тръни на Склери  (bow), малко неловко се чуствам да поставя мои снимки  ;) ама то крастата бодлива по-голяма от срамът  :D
Ancistrocactus scheeri - добър прираст даде това лято под найлона и саксийката му отесня. Дали да не го преместя в по-голяма саксия или още малко да го помъча в тази?

Echinomastus laui - и този напъва саксията, много ме беше страх да не се спука от преполиване, толкова бързо растеше и пускаше бодли

Неактивен scleri

• Публикации: 1138
  • Activity:
    0%
« Отговор #212 -: Септември 15, 2012, 12:10:43 pm »

Нелка, скромноста красеше човека при социализъма. Сега скромния човек кучета го яли.  Аз ако имах твоят настъхнал Анцистро, и оня ехиномастус дето не мога да отделя очи от него. Еееех. Ако ги имах така щях да си навиря носа че като вали щеше да ми влиза вода в гърлото. 

Не знам защо но тия трънчета отказват упорито да виреят на моята тераса. Много пъти сме коментирали климата, но изглежда и микроклимата си е много важен.  При мен виреят добре / да не чуе оня рогатия / считаните за "трудни " Ехинокактуси -  парии и полицефалус. Най-капризните Ферокактуси - крисакантус, джонстониянус, лауи, / те по принцип феритата не могат да бъдат критерий / всяка година дават чудесен прираст. Южноамериканците, различни Копиапои, Неопортерии, Пирокактуси, също не ме излагат. Обаче тоя Ехиномастус лауи пет пъти го купувах и не ще. Вече се отказах. Радвам му се само на снимка и това е.
Да ти е жив и здрав твоя. Догодина да ни го покажеш в другата тема. Тая за цветовете.

Неактивен Neli Maneva

• Activity:
    0%
  • бодливка
« Отговор #213 -: Септември 15, 2012, 02:49:50 pm »
заради два тръна няма да рискувам да се удавя  :D

Неактивен asensy

• Група БЕК
  • Публикации: 1288
  • Activity:
    0%
« Отговор #214 -: Септември 15, 2012, 07:35:11 pm »
Спокойно може да изкарат още един сезон в тези саксии. Според мен за да растат добре тези трънчета най-важно условие дори преди силното слънце е да имат много добре развити корени. Независимо дали съм си купил растение или съм го отгледал от семе и е стигнал размер два-три сантиметра аз правя следното. Пресаждам трънчето в смес от листовка, зеолит и кварцов пясък едно към гьотере и изкарвам саксийката да се пържи цяло лято на югозападно слънце, като задължително рано на пролет както и през септември до прибиране ги предпазвам с марлички от перде. До следващото си пресаждане зимата (аз пресаждам предимно тогава) прирастът отгоре е скромен и предимно на бодли, но в не особено богатата почвена смес коренът се е развил доста добре. Тогава получават по-богата почва, каквато правя за всички останали, изключвам ариотата. Следващата година си наваксва прирастът както на тялото, така и на бодлите. Поливам обилно, два пъти през половин час, вторият докато протече отдолу. Саксията задължително е малка. Пресаждам в по-голяма чак когато отеснее прекалено. Може да бъркам кардинално и да предизвиквам усмивки у някои но за сега при мен този начин върши работа.

Неактивен Neli Maneva

• Activity:
    0%
  • бодливка
« Отговор #215 -: Септември 15, 2012, 07:53:03 pm »
Благодаря за споделеният опит Асене  (bow)

Неактивен Andromir Popov

• Публикации: 1064
  • Activity:
    0%
« Отговор #216 -: Септември 15, 2012, 09:38:58 pm »
Невероятно добре отгледани трудни растения.Адмирации.Браво Нели.

Неактивен John Stalker

• Група БЕК
  • Публикации: 3297
  • Activity:
    0%
  • Пишман енциклопедист, списвач и събирач на кактуси
« Отговор #217 -: Септември 18, 2012, 06:24:31 pm »
[smg id=1916][smg id=1917][smg id=1918][smg id=1919]
[smg id=1920][smg id=1921][smg id=1922]

Неактивен Neli Maneva

• Activity:
    0%
  • бодливка
« Отговор #218 -: Септември 18, 2012, 06:37:32 pm »
Джони много  хубави бодли са напускали кактусите ти  (dance) Найлоните ти ще се окажат вълшебни  ;)

Неактивен scleri

• Activity:
    0%
« Отговор #219 -: Септември 18, 2012, 11:09:07 pm »

Биколора обещава да стане елитен.  Вариант  scottii ли е ?

Неактивен scleri

• Activity:
    0%
« Отговор #220 -: Септември 22, 2012, 10:44:40 pm »

Opuntia invicta.

Неактивен Clement

• Герой на Кактус БГ
  • Публикации: 1469
  • Activity:
    0%
  • Kaktusi on the wii !!!
« Отговор #221 -: Септември 24, 2012, 04:42:25 pm »
Super e tvoi Scleri Bravo !!!

Austrocactus Patagonicus

Ferobergia

kaktusi za prodavane

http://cactus-bg.com/clement/

Неактивен vagrantsf

• Публикации: 497
  • Activity:
    0%
  • СВОБОДА , РАВЕНСТВО , ПИРАТСТВО !
« Отговор #222 -: Септември 24, 2012, 04:49:35 pm »
Kрасота !

Неактивен kalinaalena

• Публикации: 1017
  • Activity:
    0%
« Отговор #223 -: Септември 24, 2012, 04:54:15 pm »
Супер, особено феробергията...с какво феро е кръстосана лехтенбергията, че са толкова красиви бодлите...

Неактивен Clement

• Герой на Кактус БГ
  • Публикации: 1469
  • Activity:
    0%
  • Kaktusi on the wii !!!
« Отговор #224 -: Септември 24, 2012, 05:08:16 pm »
merci ;) ne moga da ti kaja  Mnogo rasli4ni moje da bydat.
kaktusi za prodavane

http://cactus-bg.com/clement/

Кактус БГ

« Отговор #224 -: Септември 24, 2012, 05:08:16 pm »

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33