Автор Тема: Осветление, отопление... редосеялки и други джаджи  (Прочетена 145051 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен John Stalker

• Група БЕК
  • Потребител на Кактус БГ
  • Публикации: 3297
  • Activity:
    0%
  • Пишман енциклопедист, списвач и събирач на кактуси
Re: Осветление, отопление... редосеялки и други джаджи
« Отговор #75 -: Ноември 14, 2012, 10:12:01 pm »
ЛамБите ме притесняваха най-много. Нарочно се спрях на тези тела, защото отделят по-малко топлина от класическите. Точно за това и регулирането на температурата ще е обратно на класическото, тоест с охлаждане ще поддържам номиналната температура. При достигане на прагът на максимално зададената Т. контролера ще включва вентилацията и ще издуха горещия въздух. Реално това си е една печка от тип духалка.. (rofl) Интересното ще стане когато околната температура е с нивото на зададената вътре. Ако, че в момента люпилника е в спалнята ми, за да мога да го следя и тествам, неговото предвидено място ще е на доста по хладно място и няма да има проблем с жегата. Ето защо не се притеснявам, че ламбите, телата и електрониката в тях ще работят на overheat mode. Но, всичко ще стане ясно след като започнат тесттовете :) Ако се наложи, ще се правят подобрения и няма да се стигне до там да ядем печени кактусови семки.  (y)

Неактивен bricki

• Публикации: 444
  • Activity:
    0%
  • новобранец ;)
« Отговор #76 -: Ноември 14, 2012, 10:13:50 pm »

Като гледам цялата машинария се оформя учудващо добре.  Евала.

И пак в типично мой стил да намеря малко махна. / За младите и незнаещи чужди езици махна = кусур / на литературен български - недостатък /

На снимката не се вижда добре, но капака над лампите не бива да е от фибран. Топлината намаля силно к.п.д - то на лампите което води до намаляване на и без това недостатъчната осветеност. За това най-добре отгоре за капак опъни едно алуминиево фолио като направиш в него няколко вентилационни ивици. / Моят капак е от три ивици огледало като между тях има по половин сантиметър отвор за проветряване.  / 

Иначе височината е добра. Винаги можеш да повдигнеш малко дъното, а тази височина ти позволява вътре да сложиш и по-големи цереусовидни семеначета.

А дали ще си реши проблема ако това челното парче фибран не е съвсем догоре, а остане процеп за проветрение?
Всъщност Клеман е прав за тестовете  ;)
ПП: Има ли някакви що-годе универсални показатели (основно Т) за покълване на повечето семена???

Неактивен John Stalker

• Група БЕК
  • Activity:
    0%
« Отговор #77 -: Ноември 14, 2012, 10:18:47 pm »
...
А дали ще си реши проблема ако това челното парче фибран не е съвсем догоре, а остане процеп за проветрение?
Всъщност Клеман е прав за тестовете  ;)
ПП: Има ли някакви що-годе универсални показатели (основно Т) за покълване на повечето семена???

Отпред ще има панорамно стъкло, тоест този етаж от люпилника ще бъде почти херметизиран ;)  :D

А челното парче фибран е за да закрие ламбите от очите ни и не ги дразни. Утре или други ден ще окабелявам, монтирам термоконтролер и направя вентилацията.  (y) От петък може да не се налага да пускам парно в южните стаи :) (rofl)

Неактивен John Stalker

• Група БЕК
  • Activity:
    0%
« Отговор #78 -: Ноември 15, 2012, 07:11:10 pm »
Ето, че готови сме с окабелаването. :) Те това са ламбите...

Вече светим! :)

Поглед отпред. Стана като театрален декор. Ако не мое да мъти семки, поне очите няма да ми вади.

Тук вече започват тестовете.. :) Утре ще докладвам.

Неактивен Clement

• Герой на Кактус БГ
  • Публикации: 1469
  • Activity:
    0%
  • Kaktusi on the wii !!!
dobre dushli v Grolux club !!! :P
kaktusi za prodavane

http://cactus-bg.com/clement/

Неактивен vagrantsf

• Публикации: 497
  • Activity:
    0%
  • СВОБОДА , РАВЕНСТВО , ПИРАТСТВО !
« Отговор #80 -: Ноември 15, 2012, 07:17:39 pm »
Ънкъле , замери температурата колко е. Аз добре изолирах , но нещо не дига добре с клизма 31..но когато навън е студено или хладно както е сега показва 28 :(

Неактивен John Stalker

• Група БЕК
  • Activity:
    0%
« Отговор #81 -: Ноември 15, 2012, 07:24:52 pm »
Тамън ходих да погледна. За 20 минути вдигна 42 при положение, че околната е 23. Пускам терморегулацията :) (y)

Неактивен melaleuca

• Публикации: 2283
  • Activity:
    0%
« Отговор #82 -: Ноември 15, 2012, 07:29:43 pm »
Тамън ходих да погледна. За 20 минути вдигна 42 при положение, че околната е 23. Пускам терморегулацията :) (y)

Кмете,Я да видим нали е излюпило пиленце? Наздраве!

Неактивен vagrantsf

• Activity:
    0%
« Отговор #83 -: Ноември 15, 2012, 07:30:23 pm »
А моя дзвер що не я дига ???? Три ламби греят а едва минава 30 .. плитък акварум е изолиран откъде ли не .. дайте акъл моля. Асенчо ми каза че причината може би е че дроселът е навън ( т.е. отгоре ) . Все си мисля че ако дигне една идейка повече температурата ,  тефросите ще тръгнат по-добре .

Неактивен el pistolero

• Публикации: 1484
  • Activity:
    0%
  • Пън Шуй и сумо инструктор по оригами каланетика
« Отговор #84 -: Ноември 15, 2012, 07:32:23 pm »
При проблем с недостатъчна температура в люпилника, може да се добави една фасунга за нощна лампа и да се завие една 25 ватова крушка с нажежаема жичка- със сигурност ще отделя толина  ;)
Аз така съм направил в моя люпилник с двуканалното ми термореле. Вечер таймера спира осветелението, а то е единствения фактор, който нагрява през деня и стига температурата до 36- 38 градуса (затова единия канал на релето спира осветлението при достигане на 34 градуса и се включва отново при спадане до 27).
И така вечер темературата в люпилника рязко почва да спада до изравняване със стайната, която е около 17 грауса.  Обаче съм вързал за втория канал на релето да се включва при падане до 18 C и да се изключва при диостигане на 22 С, фасунга с крушка с нажежаема жичка за нощна лампа от 25 ватовите, може и 40 ватова, но прекалено бързо ще нагерее и става дискотека с чувствителността на релето, което почва да включва и изключва по 5 пъти на минута.
Сега се сетих, че май е време да извадя люпилника от гардероба и да започна да му търся подходящото работно място за тази зима - чешките семки ще идват, както и залежалите ми непосети семена от миналата година  :D

П.П.  В старни от темата з алюпилниците, но все пак откъм температура засяга малко- от сетите ми преди 2 месеца семки на слъчнева светлина в почти херметични кутийки, които все още са непроветрявани имаше няколко вида (3-4) непокълващи маиларии от по- редки видове, е сега при липса на слънце, хладни температури и след 2 месеца киснене, те обратно на логиката да мухлясат и изгният, си пуснаха по някое семеначе, само от единия вид упорстват все още, но мисля че и те ще подддадът  (devil)
« Последна редакция: Ноември 15, 2012, 07:42:26 pm от el pistolero »

Неактивен John Stalker

• Група БЕК
  • Activity:
    0%
« Отговор #85 -: Ноември 15, 2012, 07:39:46 pm »
А моя дзвер що не я дига ???? Три ламби греят а едва минава 30 .. плитък акварум е изолиран откъде ли не .. дайте акъл моля. Асенчо ми каза че причината може би е че дроселът е навън ( т.е. отгоре ) . Все си мисля че ако дигне една идейка повече температурата ,  тефросите ще тръгнат по-добре .

Тез китайски тела са бездроселни.. трябва да греят по-малко.. (think) С какво си изолирал акварюмЪт?  Между другото, аз предвиждам и втори контролер за температурата, който ще следи ниското ниво, точно както Пистолеро споменава в следващия си пост евентуално ще доогрявам (макар да съм сигурен, че поне докато е тук няма са се наложи) с една инфрачервена или обикновенн ламба.

Неактивен vagrantsf

• Activity:
    0%
« Отговор #86 -: Ноември 15, 2012, 07:42:45 pm »
Отгоре , отдолу , отлво и отдясно със стиропор. Лани вдигах температурата с лампи за терариум , но тогава пък имаше друг проблем.

Неактивен John Stalker

• Група БЕК
  • Activity:
    0%
« Отговор #87 -: Ноември 15, 2012, 07:46:27 pm »
Явно освен ламбите и електрониката грее.. температурата вече е стабилизирана 26 градуса. Остава да изкара така до края на тестовете :) (dance) (party)

Неактивен el pistolero

• Публикации: 1484
  • Activity:
    0%
  • Пън Шуй и сумо инструктор по оригами каланетика
« Отговор #88 -: Ноември 15, 2012, 07:53:19 pm »
Грее ми, то нищо, че са без външен дросел от двете страни дето се захващат пурите има вградени платчици с китайски топлоотделящи (и гърмящи) елементи- , даже и за пиратки по нова година стават.  :D

Неактивен John Stalker

• Група БЕК
  • Activity:
    0%
« Отговор #89 -: Ноември 15, 2012, 07:56:29 pm »
Грее ми, то нищо, че са без външен дросел от двете страни дето се захващат пурите има вградени платчици с китайски топлоотделящи (и гърмящи) елементи- , даже и за пиратки по нова година стават.  :D

Сега тъкмо ги опипвах.. леко топли са, ще работят в оптимален режим. Интуицията ми отново не ме подведе и правилно избрах диаметъра на вентилатора ;) Все пак, ще се запася с 2-3 тела.. да си имам.  :D

Кактус БГ

« Отговор #89 -: Ноември 15, 2012, 07:56:29 pm »

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33