Автор Тема: Идентификация на кактус  (Прочетена 57939 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен NIKI

• Потребител на Кактус БГ
  • Публикации: 452
  • Activity:
    0%
Re: Идентификация на кактус
« Отговор #180 -: Ноември 11, 2015, 05:38:06 pm »
Абе,  Лицов и ти си станал за обиране  :D (bow)
     Манева, всичко мое е и твое  (sun)!

Подарък ми е от Галин Гочев, но той май не влиза често тук.
     Никак даже :). На срещата ще го питате.

Неактивен 7george

• Герой на БЕК
  • Публикации: 2857
  • Activity:
    0.4%
  • Какторжник, по лесните видове
« Отговор #181 -: Ноември 11, 2015, 07:18:02 pm »
Някой знае ли какво е това дребосъче?Подарък от преди 2-3 години, не расте бързо... (think).

С такива мамили и пектинатни бодли, най-много да е някоя корифанта. Нека да дочакаме откде ще се появят пъпките.
== Лятото идва! ==
Every day above ground is a great day!

Неактивен kalinaalena

• Публикации: 1017
  • Activity:
    0%
« Отговор #182 -: Януари 15, 2016, 04:08:50 pm »
Имам един стар феро с табелка за  emoryi, не знам от къде го имам, но ми прилича на covillei, защото  мамилите му са големи и добре изразени/ реших, че това е признак за covillei/ :).
По повод на това, че цъфна за първи път това лято вече съм я показвала тази снимка, но вижте мамилите.Ребра няма.

Неактивен el pistolero

• Публикации: 1484
  • Activity:
    0%
  • Пън Шуй и сумо инструктор по оригами каланетика
« Отговор #183 -: Януари 15, 2016, 07:02:34 pm »
А вариант Феробергия дали е възможен? Не че имам наблюдения над такова добиче- просто подхвърлям вариант.

Неактивен exotica

• Група БЕК
  • Публикации: 1531
  • Activity:
    0%
  • Кактопат чепат
« Отговор #184 -: Януари 15, 2016, 09:29:11 pm »
Това мисля, че го бях пускал вече. Както се казва, информация от извора. (nod) До намирането на тази информация, винаги ми е било мистерия кое кое е - emoryi ли е covillei или обратно, или са различни.
Марк Димит се е закопал и е успял да дефинира кое от emoryi е emoryi и кое covillei. Доколкото ми стана ясно, северната част от вида е по-ниска и по-кълбовидна И! с червени цветове, докато южната част от вида е по-висока и по-цилиндрична И! с жълти цветове, НО! има една обща област, в която единият подвид прелива в другия и, където се срещат индивиди с "разменени" атрибути - ниски и кълбовидни с жълти цветове и високи цилиндрични с червени цветове, както и с междинни форми на стъблата и оранжеви цветове и, както и форми, цъфтящи едновременно и с жълти и с червени цветове на едно и също растение.
В описанията на двата подвида няма разлика в релефа на ребрата.

emoryi
emoryi×covillei
covillei

Пиши го emoryi ssp. emoryi и си свиркай. ;)

Много по-съществено от името му е, че вече е зряло растение и те прави една от малкото кактусчии, които имат цъфтящо emoryi, да не говорим, че лично за мен, това е първото цъфтящо emoryi, което съм виждал в България. (happy)
« Последна редакция: Януари 15, 2016, 09:37:28 pm от exotica »
Поздрави, Андрей

Неактивен scleri

• Публикации: 1138
  • Activity:
    0%
« Отговор #185 -: Януари 15, 2016, 11:27:32 pm »
Бях почнал да пиша нещо на тема класификация, ама ако отворим тая тема има да спорим до лятото. Искам само да кажа че според всички по-масово приети класификации, и на Бакеберг, и на Андерсон, и на Хънт и т.н Ферокактус емори има две разновидности - емори и ректиспинус. Ковилеи се приема като синоним на емори. Това че някои хора имат интерес видовото разнообразие да расте неограничено, и се опитват да наложат ковилеи като отделна разновидност си е друга тема. Ферокактус емори вар. ректиспинус има много по-малък ареал на разпространение. Среща се само в един ограничен район на полуостров Калифорния. Ферокактус емори вар. емори се среща в северно Мексико, като ареала на разпространение достига чак  до югозападна Аризона, САЩ. Този доста по-голям ареал предполага и повече различия между отделните таксони. Тези различия обаче не са достатъчно ясно определени така че не може да се говори за различни разновидности. Факт е че червено и жълто цъфтящи екземпляри се срещат навсякъде.  Размера също не може да бъде точен критерий доколкото това е един от най-бавно, ако ли не най-бавно растящия Ферокактус. Това че един екземпляр има по-кълбовидна форма и вече цъфти не означава че след петдесетина години няма да се източи във височина. Според повечето специалисти този вид започва да цъфти след като достигне трийсетина сантиметра в диаметър.
Вярно е също че в български колекции цъфнало емори си е голяма рядкост. Така че нашето Калинче има пълно право да се гордее със своето трънче.

Неактивен exotica

• Група БЕК
  • Публикации: 1531
  • Activity:
    0%
  • Кактопат чепат
« Отговор #186 -: Януари 16, 2016, 12:30:12 am »
Не, scleri, Димит, доколкото знам, дълги години копае emoryi надълбоко и Хънт горещо го прегръща за това - най-накрая Хънт в съавторство с него въвежда covillei през 2005 като подвид. Дали има стойност това, или не, любители като нас не могат да опредѐлят. ;) Лоде, гледам, че в синонимния си индекс копира Бакеберг като отново връща covillei в emoryi, но книгата не е у мен, за да цитирам дали запазва подвидовия статут - Пешо и Миленка да драснат…
И, да, няма да мътим класификации в тази тема. (y)
Поздрави, Андрей

Неактивен 7george

• Герой на БЕК
  • Публикации: 2857
  • Activity:
    0.4%
  • Какторжник, по лесните видове
« Отговор #187 -: Януари 16, 2016, 02:36:17 am »
Lode:
Цитат
FEROCACTUS
covillei --> Ferocactus emoryi
....
- Ferocactus emoryi
- Ferocactus emoryi subsp. rectispinus
И аз си мислех, че трябва първо мамилите му да станат на ребра и тогава да цъфти, обаче.. някои кактуси си цъфтят още от малки и по-различно изглеждащи, по едни или други причини...  (f)  (handshake)
== Лятото идва! ==
Every day above ground is a great day!

Неактивен kalinaalena

• Activity:
    0%
« Отговор #188 -: Януари 16, 2016, 08:41:59 am »
А вариант Феробергия дали е възможен? Не че имам наблюдения над такова добиче- просто подхвърлям вариант.
Да, прилича  на много феробергии от снимките в нета. (happy)От доста време искам да имам такъв хибрид, ако е наистина така, ха-ха..имам си го.
Растението е около 15 годишно, отдавна трябваше да направи ребра, но не, дълги мамили.Ако от някое опрашване , някога и незнайно къде е останал някой друг лехтен ген, бог знае.

Неактивен scleri

• Публикации: 1138
  • Activity:
    0%
« Отговор #189 -: Януари 16, 2016, 01:04:17 pm »
Калинче, трънчето ти не е Феробергия. Това че на петнайсет години все още няма оформени ребра за емори-то не е някакво изключение. По-скоро изключение е твърде ранният цъфтеж. Той може да е обусловен от няколко неща. На първо място от генетично предразположение. То може да е предизвикано и от някаква хибридизация назад в родословното дърво. Ако дядото на твоето трънче е някое фордии, или акантодес, или нещо друго което цъфти по-рано, и е с близки по размер и  форма бодли. Полученият хибрид по-късно е опрашен от класически емори, в резултат на което  външните белези на хибридизацията са се загубили, или са станала по-трудно забележими, но някъде дълбоко в гените му е останала възможността към по-ранен цъфтеж. Това разбра се е по- малко вероятно. По-скоро ранният цъфтеж е предизвикан от условията на отглеждане. 

Неактивен kalinaalena

• Activity:
    0%
« Отговор #190 -: Януари 16, 2016, 03:48:35 pm »
Може би не е 15, а много повече годишен, на работа имам ксерокопие на една руска книжка, в нея от началото на кактусарстването ми записвах срещу съответния вид датата  на придобиване.Ще проверя.В служебния комп са ми и снимките от 2009г. досега.Не съм го снимала в цял ръст, защото преди 2-3 години нещо го прояде по епидермиса, в близост до върха , под формата на пръстен и този калциран пръстен е доста грозен за очите на естетите-кактусари.След няколко години ще се оправи, надявам се.Може би и това е причина да не оформя ребра както и да изостава с растежа си спрямо другите стари ферота.
Дори и грозноват, ще го снимам, за да видиш, Склери, че дори ония вертикални набраздявания, характерни за емори ги няма.

Неактивен kalinaalena

• Activity:
    0%
« Отговор #191 -: Януари 16, 2016, 05:16:12 pm »
Една снимка , направена от Галин през лятото на 2012г.

Този, който е в ляво на снимката, зад  histrix-а.Emoryi си е...жалко, искаше ми се да е феробергия :(

Неактивен asensy

• Група БЕК
  • Публикации: 1288
  • Activity:
    0%
« Отговор #192 -: Март 24, 2016, 05:34:18 pm »
Някой може ли да помогне с кръщаването на този кактус? Рангел го е сял като Лобивия, но смята, че е някаква Неопортерия. Та за това иде реч:

Неактивен el pistolero

• Публикации: 1484
  • Activity:
    0%
  • Пън Шуй и сумо инструктор по оригами каланетика
« Отговор #193 -: Март 24, 2016, 05:56:47 pm »
Aз подхвърлям предположение за Pyrrhocactus engleri  - Eriosyce engleri

Или да е някоя от множеството вариации набутани в неизчерпателното curvispina.

Не е цъфтял все още нали?

Неактивен asensy

• Група БЕК
  • Публикации: 1288
  • Activity:
    0%
« Отговор #194 -: Март 24, 2016, 06:14:57 pm »
Не е цъфтял. За мащаб саксийката е 7 см.

Кактус БГ

« Отговор #194 -: Март 24, 2016, 06:14:57 pm »

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33