Автор Тема: Търся  (Прочетена 115278 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен zmei4o

• Потребител на Кактус БГ
  • Публикации: 911
  • Activity:
    0%
Re: Търся
« Отговор #165 -: Ноември 14, 2012, 11:32:42 am »
Айде да вкараме малко драма  :D
Залагам на Espostoopsis, Espostoa хибрид, Espostoa inermis
А също ми бие на дълго-отгледана Islaya (rofl)

Но най ми тича ей на тва  (wasntme) 8) (sun)
Weberbauerocereus cephalomacrostibas

Source

Неактивен kle4o

• Публикации: 210
  • Activity:
    0%
« Отговор #166 -: Ноември 14, 2012, 12:05:50 pm »
В района на Арекипа растат такива чудесии и както се знае, биват именувани различно.
Според мен може да е и Арекипа и Еспостоа и Ореоцереус и Еулихния и Вебербауероцереус.
Бих заложил на последното със sp. след него.
Харесва ми, както и да се нарича, но това са селекции на Веснер и името няма голямо значение.

Неактивен scleri

• Публикации: 1138
  • Activity:
    0%
« Отговор #167 -: Ноември 14, 2012, 02:28:24 pm »

Мина ми и на мене през акъла варианта - Еулихния, но определено не е сеинт-пиеана. Поне аз така мисля гледайки втората снимка. / Не на празно ви казах да я погледнете в албума на Били. /

Както и да е. Каквото и да е това трънче определено е красавец.  Клечо е прав че дори и да уцелим точното му име едва ли ще можем да го издирим от някъде. Веснер си е ходил на място.  Събрал е семена от конкретно растение. Шанса някой друг да е минал след  / или преди / него през същото растение е минимален.

С една дума ще трябва да се ходи при Веснер. Ако не тая седмица то някоя друга.

Неактивен Bili

• Публикации: 76
  • Activity:
    0%
« Отговор #168 -: Ноември 14, 2012, 03:03:02 pm »
привет

това е единично много старо растение. Не сам сигурна дали е сято от Веснер (нямаше го като разглеждах тази оранжеря) но доколкото разбрах от колегата му май е от доста отдавнашна колекця. Той не знаеше името .. разпитах защото и аз ахнах като го видях но уви :) а после забравих да питам Веснер  (headbang)

Вав всеки случаи не мисля че е Еулихния cеинт-пиеана защото имам 2 такива млади растеня а и доста снимчици гледах - не си прилича много.
Bili

Неактивен vagrantsf

• Публикации: 497
  • Activity:
    0%
  • СВОБОДА , РАВЕНСТВО , ПИРАТСТВО !
« Отговор #169 -: Ноември 14, 2012, 03:18:02 pm »
Няма да залагам на това или онова със сигурност.
Според мен обаче , aкo e  род Eulychnia e по-скоро castanea останалите видове дори и като макли имат много дълги и по-скоро остри бодли , отколкото като тези на снимката. Не бих исказал твърдо мнение за вид , без да съм видял цветовете.
Иначе си е страхотно  растение.
« Последна редакция: Ноември 14, 2012, 03:38:14 pm от vagrantsf »

Неактивен kle4o

• Activity:
    0%
« Отговор #170 -: Ноември 14, 2012, 03:41:38 pm »
Да пием вода от извора:

През 1983 Веснер получил семена от Южно Перу и ги сял - това е най-ефектно ободленото от тях, други няма.

По етикет е било Weberbauerocereus horridus, но и той не вярва да е така.

Експериментирането с него продължава - кръстосано е с дългободлеста Лобивия с подходящ цвят на цвета и кръстоските започват да цъфтят при 50 см височина.

Неактивен scleri

• Activity:
    0%
« Отговор #171 -: Ноември 14, 2012, 04:20:12 pm »
Благодаря на Клечо за инфото.
 Наистина има някаква далечна прилика с този Weberbauerocereus horridus, но на конкретното трънче майка му явно е кръшнала с някой по-бодлив съсед за да появи тоя красавец.

Щом Веснер е успял да го опраши с Лобивия, и е получил някакъв хибрид не може ли да се мине по обратния път. Не съм силен в генетиката. Змейчо ще каже дали съм прав, но нали ако се опрашат две хибридни растения в тяхното поколение трябва да има процент растения с характеристиките на родителите. Тоест да се появят няколко дългободлести Лобивии и няколко трънчета точно като това дето днес толкова обсъждаме.  Това не е ли вариант да се размножи този красавец.

В албума на Били има още няколко трънчета които събудиха в мен алчното чувство - " искам го за мен. " но няма да ви кажа кои са щото и те ще се окажат последен, единствен  и уникален екземпляр.

Неактивен vagrantsf

• Публикации: 497
  • Activity:
    0%
  • СВОБОДА , РАВЕНСТВО , ПИРАТСТВО !
« Отговор #172 -: Ноември 14, 2012, 04:25:45 pm »
Склери , междуродовото кръстосване е стерилно - винаги . Надявам се никой не се е усетил каква глупост написах преди малко. И Мелнишкото вино не е ИЗВИНЕНИЕ за мен (headbang) (headbang) (headbang) (headbang) (headbang).
« Последна редакция: Ноември 14, 2012, 04:39:04 pm от vagrantsf »

Неактивен el pistolero

• Публикации: 1484
  • Activity:
    0%
  • Пън Шуй и сумо инструктор по оригами каланетика
« Отговор #173 -: Ноември 14, 2012, 05:08:11 pm »
... В албума на Били има още няколко трънчета които събудиха в мен алчното чувство - " искам го за мен. " но няма да ви кажа кои са щото и те ще се окажат последен, единствен  и уникален екземпляр.

Aз от другия и албум за изложението ЕЛК в Белгия пък се заинтригувах от ей тази мамилария:

Етикетирана с видово наименование "polycoliana", което при търсене в гугъл не дава никакъв резултат освен от още един друг албум на потребител в Пикаса със снимки правени по- предна година на същото изложение.  :S
Явно това име се ползва само от конкретен търговец, защото и ровенето из синонимните списъци на видове и подвидиве мамиларии не ми помогна да открия нещо. Пробвах и с подмяна на няколко буквички, но търсенето отново не даде резултат.
На мен тази Мамилария ми прилича да има нещо общо с crucigera, tlalocii или huitzilopochtli, но това странно наименование 'поликолиана' продължава да ме гложди с въпроса какво е това трънче, което ще трябва да добавя в "wish" листа ми  wooow

Неактивен Bili

• Публикации: 76
  • Activity:
    0%
« Отговор #174 -: Ноември 14, 2012, 05:37:59 pm »
ех то маммиллариите не са много лесни за точно идентифициране особено ако става дума за млади растеня на каквото ми прилича това.

Чисто спекулативно няколко предложеня:

Mammillaria gigantea - ref. km 78, Mex. 57 
ili
Mammillaria formosa - MEXICO SAN LUIS POTOSI. Presa de. Guadalupe ..... Km 78
ili
Mammillaria gaumeri :
http://www.google.fr/imgres?hl=fr&biw=1280&bih=705&tbm=isch&tbnid=40B_-N0GDiNOnM:&imgrefurl=http://mammillaria.forumotion.net/t172-mammillaria-gaumeri&docid=O7CX7f7GpGD3-M&imgurl=http://i29.tinypic.com/vdmyyb.jpg&w=900&h=813&ei=ybmjUNW_D8TC0QXa7oCoCQ&zoom=1&iact=hc&vpx=336&vpy=140&dur=3520&hovh=213&hovw=236&tx=125&ty=125&sig=112951504276145465630&page=1&tbnh=134&tbnw=147&start=0&ndsp=24&ved=1t:429,r:1,s:0,i:69

Bili
Bili

Неактивен zmei4o

• Публикации: 911
  • Activity:
    0%
« Отговор #175 -: Ноември 14, 2012, 08:33:14 pm »
Scleri:
Цитат
Това не е ли вариант да се размножи този красавец.
Той си е размножен  8) Има си детки доста  (wasntme)
Вегетативният метод тук си показва предимството пред метода за размножаване със семена - запазват се характеристиките на растението  (y) 8)
Само кой ще пише на Веснер да резне  :P Пу да не съм аз  :D

Междувидовите хибриди са стерилни, но има едно голямо НО!
Дали във F2, ако има 50%(еднакви от F1) от двата хибрида няма да се случи опрашване в F3  (think) 8-|
Второто много важно нещо е дали са стерилни, защото това все пак са растения (а не магаре+кон=катър(wasntme)
Може стерилността да е фертилност  (wasntme) А оттук идват и култиварските възможности  8-|
Ще има какво да се мисли тая вечер  :D

Неактивен dobis

• Публикации: 31
  • Activity:
    0%
« Отговор #176 -: Ноември 15, 2012, 12:53:03 am »
Склери,   Змейчи ...шъ мъ извините че ви прекъсвам , но да се намърдам сред тръните ви и с мойте агавета. Бях позачезнала малко и си починахте от мене ... ама тука съм ...
Та , ако някой има агаве за разкарване , приютявам го , плащам си го , естествено , но ако е от големките само ако го нямам ... за нормално оразмерените все ще намеря още една педя място....докога ли  (:| :| :( (whew)

Неактивен tania1704

• Публикации: 148
  • Activity:
    0%
« Отговор #177 -: Ноември 15, 2012, 08:27:35 am »
Ей тези,ако ми паднат отнякъде....изобщо няма да се замисля искам ли ги...

E.davisii v.brevispinus

L.ferox v.twist

Неактивен scleri

• Activity:
    0%
« Отговор #178 -: Ноември 15, 2012, 09:42:55 am »

Както би казал Моканина - " Боже, колко красота има на тоя свят, боже. "

Неактивен kle4o

• Activity:
    0%
« Отговор #179 -: Ноември 15, 2012, 09:59:03 am »
Таня, такива ferox-и предлага Кийслинг, а и Веснер.
Селекциите имат различни имена, но трънчетата изглеждат чудесно.

Кактус БГ

« Отговор #179 -: Ноември 15, 2012, 09:59:03 am »

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33