През 1978 за първи път забелязах кактус. Хареса ми веднага с необичайния си външен вид, но не поисках да имам. Вълнуваха ме футбол, топчета, стражари и апаши, колело, ягодите и черешите по кварталните градини и куп други нормални момчешки неща за хлапак на 8. През 1980 бях с майка на гости на моя леля в Своге, която имаше великолепни стари огромни Echinopsis tubiflora и гигантска Austrocylindropuntia subulata, и няколко американски книжки за кактуси с рисувани картинки. Там се влюбих моментално и безвъзвратно. И започнах с издънка от Echinopsis tubiflora. И после вече всички възходи и превратности, през пълно отчуждение за няколко години, до наркотична зависимост до момента. Неизлечима краста.
Крастата ме свърза с чудесни хора (е, имаше и идиоти). Най-ценното ми беше членството в секция Кактуси на софийския клон на Дружество Екзотика, познанството и добрите взаимоотношения с членовете. Неоценимо беше обособяването на Колекция Бистрица, което започна да се случва през 1987/8, запознанството и трайното приятелство с Рангел Пъков, както и с Веско и Ицо от Троян…
Абе, за харесването си има нещо вътре. Нек'ъф ядец. Не му е на всеки. Затова и не сме много. И затова сме повечето чепати. Ама да сме здрави и да са ни здрави и семействата, че ни търпят крастата, а и тръните, че и те търпят тормоза…