Автор Тема: Обсъждане степента на трудност при отглеждане на кактус  (Прочетена 11980 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен kle4o

• Потребител на Кактус БГ
  • Публикации: 210
  • Activity:
    0%
Тенкс, Джони - все пак предпочитам Звезди!
Съседът ти е индивидуален случай - при мен е обратното - ако повторя експеримента ти, даже с двама мои съседи наведнъж, то със сигурност мелото ще оцелее, а опунцията, не - единият ще я нареже на салата, а при другият ще пропълзи като бодлива тел.
Щом искате такава скала, правете - скали много и всяка от тях може да покрива всички кактуси, от всички земни кълбета, но за ползата си оставам резервиран.
Относно информирането предложих вече в структурата, какво би могло да се направи.
Искам да ти кажа още само следното - след много години практика, човек разбира, че е добър в нещо, ако докарва успешната си квота над 51%. 75% са върхът, а 100% са фикция.
Затова не бих обещавал на който и да е ентусиаст, че има лесни неща. Има само лесни решения и готови рецепти, които по правило завършват с разочарование.
Успех!

Неактивен John Stalker

• Група БЕК
  • Публикации: 3297
  • Activity:
    0%
  • Пишман енциклопедист, списвач и събирач на кактуси
..
Затова не бих обещавал на който и да е ентусиаст, че има лесни неща. Има само лесни решения и готови рецепти, които по правило завършват с разочарование.
..

Те, за това говоря. Едната от страните е тази, с моята макар и кратка практика (почти година и половина) при отглеждане на кактуси, аз събрах опит който искам да споделя, споделям и дискутирам, за да има по-малко ентусиасти които (за които ти говориш), които като използват напътствията които са им дадени в магазина и си уморят възможно най-бързо трънчетата. Обещания не помня да съм давал някъде, де.. особено на тези които изобщо не искат да четат, няма как да се помогне. :)

Неактивен exotica

• Група БЕК
  • Публикации: 1531
  • Activity:
    0%
  • Кактопат чепат
Ваньо, темата, между другото, ме върна много назад и надолу в ниво. ;) Ще си спомниш ли какво са означавали понятия като "рядък" и "труден" кактус в началото на твоето хоби? Аз ги ползвах за "репери" години наред… (rofl) Мисля, че това е, което Петър иска да го има тук.
Преди години, когато като "сериозна" литература у нас имаше единствено "A bis Z" на W. Haage, гледах Pflege-групите и, като видя "Pfl.5, бла-бла am besten gepfropft", ми светваше червена лампичка - ахаа, много труден; "Pfl.5 бла-бла nässeempfindlich" - ахаа, труден… Та, така…
Поздрави, Андрей

Неактивен Longanlon

• Публикации: 22
  • Activity:
    0%
може би подходящо определение за степен на трудност при отглеждане на кактус, би било "широчина на границите на параметрите на условията на живот, които кактусът толерира" или доколко еволюционно той е приспособен да понася (понася добре) изменения на средата в която живее.

например: един кактус се развива добре и издържа температури от -5 до +55 С. друг обаче в природата съществува в ареал с по-горещ климат и издържа на 10-65 С. тъй като първите температури се срещат много по-често у нас, отколкото вторите, можем да приемем първия вид за по-лесен

или: една мамилария ще расте в каквато и почва да я сложиш - бедна или богата на вещества. може да расте по-бързо или почти никак, но ще си живее. друг кактус обаче може да расте само в гипсови почви (60% гипс  8-| ) и би умрял в други. т.е. границите му на поносимост към промени в средата са по-ниски - той е по-труден.

поливане - някои кактуси могат да бъдат поливани често, или веднъж годишно - няма да умрат. при други даже една поливка може да е фатална - те не толерират вариации в средата.

Комбинацията от такива фактори, образува трудността на отглеждане, според мен.

Неактивен John Stalker

• Група БЕК
  • Публикации: 3297
  • Activity:
    0%
  • Пишман енциклопедист, списвач и събирач на кактуси
Може би, за по-интуитивно усещане, тези степени трябва да са възможно най-малко. Примерно три ако са, май ще е ОК!  (think)

Неактивен 7george

• Герой на БЕК
  • Публикации: 2857
  • Activity:
    0.4%
  • Какторжник, по лесните видове

или: една мамилария ще расте в каквато и почва да я сложиш - бедна или богата на вещества. може да расте по-бързо или почти никак, но ще си живее. друг кактус обаче може да расте само в гипсови почви (60% гипс  8-| ) и би умрял в други. т.е. границите му на поносимост към промени в средата са по-ниски - той е по-труден.

поливане - някои кактуси могат да бъдат поливани често, или веднъж годишно - няма да умрат. при други даже една поливка може да е фатална - те не толерират вариации в средата.

Комбинацията от такива фактори, образува трудността на отглеждане, според мен.
Аз не бих определил всички мамиларии като лесни, това е широка група. Даже доста от тях уморих миналата година.

По скоро има кактуси, за които имам условия, и при мене вървят добре, и такива, които не вървят, въпреки усилията ми, и почти съм се отказал да ги завъждам. Примерно имам предубеждение към топлолюбиви бразилски видове , като мелокактус, дискокактус и юбелмания и на практика нямам от тях. Предпочитам такива, дето ако реша да ги изгоня на двора, да имат шанс да оцелеят.
== Лятото идва! ==
Every day above ground is a great day!

Кактус БГ

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33