Автор Тема: Кактуса ми спихна  (Прочетена 3553 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Preslava22

• Потребител на Кактус БГ
  • Публикации: 2
  • Activity:
    0%
Кактуса ми спихна
« -: Октомври 05, 2014, 05:28:30 pm »
Здравейте,
Купих си преди три месеца малък кактус като ми казаха да го поливам веднъж - два пъти в месеца в чинийката му. След известно време се издържи малко, но като че ли от едната страна се вдлъбна (въпреки, че го въртях спрямо светлината). Питах по цветарските магазини и показват снимка, но казаха, че всичко е наред. Наскоро се разшири малко, запълвайки саксийката и купих нова. Започнах да чета за правенето на дренаж, но още преди да го преместя днес видях, че някак е спихнал. Пуска течност, върхът се е отчупил, а всичко останало е станало на пихтия и се разпада. Четох са вкореняване над вода, но не пише много, а и не знам кактуса какъв вид е. Моля ви помогнете ми.

email: [email protected]

Неактивен NIKI

• Публикации: 452
  • Activity:
    0%
Re: Кактуса ми спихна
« Отговор #1 -: Октомври 05, 2014, 06:27:18 pm »
     Много ми е терсене точно аз да давам съвети някому, но искам да Ви помоля теб, Преслава, Вас, Хора-Които-Ще-Прочетете-Това някога, не дръжте през топлите месеци кактусите си вкъщи на масата до компютъра, респ. лаптопа. Нито ще изгонят лошата енергия, нито ще станат по-красиви!
     Преслава, ако и да нямаш тераска, или слънчево прозорче, дай му всичката светлина, която ти се намира. Поливай по-скоро рядко, отколкото често /хайде, например веднъж седмично/. От октомври до март, ако трънчето не е на прекалено топло, избягвай водата. Може веднъж на месец-два лекичко, но за Mammillaria и това е излишно /според мен/.
     Иначе кактуса ти би трябвало да изглежда приблизително като този, който ще ти покажа, нищо че не съм еталон за правилно отглеждане на кактуси:

Този твоя няма да е лошо да смениш с нов, като не забравяш да смениш почвената смеска, слагайки повече камъчета, пясък, керемидки... и напролет го изкарай на слънчице - ще видиш колко добре ще се чувства и той, и ти, виждайки че расте правилно и не заприличва на лъскаво чушле  ;).
     Ако не си се отказала от отглеждането на кактуси дотогава, ще видиш как започваш да се оглеждаш за втори, трети, десети  :D.
     А твоя максимално засуши, ако корена му е здрав, може да очакваш изненада... положителна донякъде. Иначе моята диагноза е: "Преполиване и недостатъчна слънчева светлина".
     "Над вода" може да си вкореняваш зюмбюли, ама за този не става.
     Поздрави!!!  (f)

Неактивен Preslava22

• Публикации: 2
  • Activity:
    0%
« Отговор #2 -: Октомври 05, 2014, 06:41:52 pm »
Благодаря за съвета! :) По принцип кактусът не седи до лаптопа, а на един нисък шкаф. Поливам  го едва два пъти в месеца и растеше  добре. За жалост цвета, който имаше няма нищо общо с тези на Вашата снимка...
Поздрави,
Преслава

Неактивен NIKI

• Публикации: 452
  • Activity:
    0%
« Отговор #3 -: Октомври 05, 2014, 06:58:05 pm »
     Посети някой цветарски магазин и си напазарувай пак трънче - по-хубаво от нов кактус е още един нов кактус :D.
     Всичко най-добро ти желая! Ако има нещо, пиши!

Неактивен SPINY

• Публикации: 977
  • Activity:
    0%
« Отговор #4 -: Октомври 05, 2014, 08:53:08 pm »
Оооо , категорично това е един изгнил кактус и няма никакъв шанс за спасение !!!
Няма нищо  (y) на всеки се случва. Както пише и Ники , като си вземеш ново не забравяй ,че това е кактус и най-важното за него е  (sun) (sun) (sun)

Неактивен 7george

• Герой на БЕК
  • Публикации: 2858
  • Activity:
    0.2%
  • Какторжник, по лесните видове
« Отговор #5 -: Октомври 06, 2014, 04:15:09 am »
Всичко е наред, всички ние сме уморили първите си кактуси, и доста още след това. Но, оставаме в занаята все още, щото имаме по няколко стотин или по тяколко хиляди такива други и не се отчайваме..

Поне 3 - 4 часа пряко слънце, поливане 2 пъти месечно, зимата 0 пъти, аз така правя.
== Лятото идва! ==
Every day above ground is a great day!

Кактус БГ

« Отговор #5 -: Октомври 06, 2014, 04:15:09 am »

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33